måndag 30 juni 2014

Filmlogg vecka 26.

Tiny Furniture (Lena Dunham 2010). Girls - Lena Dunhams debutfilm. "Pure genius". Finns att se på YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=OSGY-pOGOaQ.

Duell I Söderhavet (John Boorman 1968). Lee Marvin VS Toshiru Mifune i laddat kammarspel om två soldater strandsatts på en söderhavsö under andra världskriget. En av de bättre WW2-filmerna som finns att se på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=dTPd3eOPPNQ.

Sista Trippen Till Nashville (Daryl Duke 1973). Underskattad amerikansk 70-talare om osympatisk countrysångare som tåldes att se om.

Inside Out (Peter Duffell 1975). Ordinär kuppfilm om jakt på försvunnet nazistguld. Mestadels oinspirerad och ologisk. Hette Guld För Hitler i Sverige.

söndag 29 juni 2014

Bobby Womack R.I.P.

Igår somnade Bobby Womack in sjuttio år gammal. Denna legendariska soulman hade fler liv än de flesta, och en förmåga att alltid vara där det hände. Hans sista år blev trots att han plågades av alzheimers ett triumftåg med den framgångsrika comebackskivan The Bravest Man In Universe, och slutlig kanonisering som en av soulens stora.

Det är dock inte med Bravest Man - skivan som Bobby Womack - novisen ska börja. Istället är det hans kanske största stund The Poet som är den bästa introduktionen till honom, ett annat av hans comebackalbum ifrån 1981 där han visar att han långt ifrån var slut. The Poet uppdaterar fyndigt den klassiska soulen  till 80-talets ljudbild utan några ansatser att vara retro. Soulmusiken kom inte att ha något av sina större decennier, men det visste ingen i början av 80-talet när The Poet gjorde oväntad succé och visade att Bobby Womack var en artist som aldrig gick att räkna bort.

Fotnot: Bobby Womacks bästa album må vara The Poet, men hans främsta låt kommer alltid att vara den monumentala Across 110 Street. En mäktig låt som var ledmotiv till en stenhård snutfilm ifrån 1972, och senare fick evigt liv tack vara att den dök upp i Tarantinos Jackie Brown 1997.

lördag 28 juni 2014

Missa inte Sista Trippen Till Nashville 22.50 på SVT1.


22.50 ikväll visar SVT1 en lite bortglömd amerikansk 70-talspärla. Sista Trippen Till Nashville ifrån 1973 är en osminkad karaktärsstudie av en föga trevlig country-sångare på fallrepet. Den alltför underutnyttjade skådespelaren Rip Torn gör en tour de force - insats som en man jagad av både sina demoner och framgångar.

Manuset till den här filmen skrevs av Don Carptenter, en av de stora och mest underskattade amerikanska författarna, Sista Trippen Till Nashville blev tyvärr det enda av hans filmmanus som filmades under hans sejour i Hollywood, som trots allt resulterade i en trilogi romaner (The True Life Story Of Jody McKeegan, A Couple Of Comedians, The Turnaround) som kanske bättre än något annat dokumenterade denna mytomspunna tid i amerikansk filmhistoria.

torsdag 26 juni 2014

Några album för sommaren.

Snart är det sommar och förhoppningsvis mer tid till att lyssna på musik. Här är några album som jag spisat ordentligt nu i vår.


onsdag 25 juni 2014

Sci-fi?


Glädjande nog fortsätter det förträffliga lilla bokförlaget Bakhåll med sina nyöversättningar av den store sci-fi - författaren Philip K. Dick. Även om det självklart kan ifrågasättas om Philip K. Dick skrev science fiction överhuvudtaget, hans romaner är inte enkelt rymdraffel utan litteratur på hög nivå.

Detta gäller i högsta grad för Palmer Eldritchs Tre Stigman, klassikern ifrån 1964 som kanske handlar om förekomsten av en eventuell gud, har getts ut på nytt med ny titel (tidigare fick den heta Marsiansk Mardröm i Sverige). Palmer Eldritchs Tre Stigman skildrar en värld där förödande klimatförändringar och påtvingad utomjordisk exil får folk att missbruka droger som ger påminnelser om den ljusare tid som flytt, samtidigt som romanens titelfigur förekommer som en slags mytisk gestalt. Något mer ska kanske inte avslöjas om bokens handling, för det här är en roman som kommer att överraska er.   

måndag 23 juni 2014

Filmlogg vecka 25.

Down Terrace (Ben Wheatley 2009) Vår brittiska favorit Ben Wheatleys debutfilm. En våldsam men underbar liten lågbudgetfilm som ger hints om de stora filmer som regissören kom att göra därefter.

The Canyons (Paul Schrader 2013). Platt magplask för en film finansierad via internet med manus av Bret Easton Ellis och regisserad av Paul Schrader. Lika tom som manusförfattarens sämsta romaner. Paul Schrader förtjänar bättre än det här.

Soul Men (Malcom D. Lee 2008). Simpel komedi om återförenad soul-duo. Ett kul upplägg sjabblas bort på fåniga bihandlingar.

fredag 20 juni 2014

En sång för midsommarnatten.

Snart är midsommarnatten här med alla dess fullt möjliga trippar. Rent musikaliskt sammanfattade det brittiska psych-bandet Johns Children (ledda av en pre - T.Rex Marc Bolan) midsommarnattens lätt kaotiska sida med singeln A Midsummer Night's Scene. Den här underbart tidstypiskt tidlösa garage - psykedelian släpptes på singel 1967, för att sedan dras tillbaka när Johns Children splittrades och Marc Bolan gick vidare till de framgångar som väntade runt hörnet. Som en exemplarisk artefakt ifrån "the summer of love" var A Midsummer Night's Scene definitivt värd ett bättre öde.

torsdag 19 juni 2014

Politiker med boll.

För en gång skulle sitter nästan hela planeten klistrad framför teveapparater för att följa fotbolls-VM. Det är så vackert att även en person som jag som helt saknar intresse för fotboll som sport nästan börjar lipa, och inte känner mig så dyster kring sakernas tillstånd. Fotbollens magiska kraft verkar även ha en dragningskraft på politiker - även om det i stor grad är grabbarna utan bollsinne som hamnar på de politisk taburetterna. Här hittar ni skönt obekväma bilder på världsledare som försöker plocka billiga populistiska poänger genom att kicka lite boll: h

måndag 16 juni 2014

Filmlogg vecka 24.

En Passion (Ingmar Bergman 1969). Bergman-fans lär älska det här kammarspelet, personligen fann jag filmen rätt intetsägande. Ingmar Bergmans storhet fortsätter att vara ett mysterium för mig.

The Future (Miranda July 2011). Genomusel uppföljare till Miranda Julys succé-film Me And You And Everyone We Know.

Den Oviliga Fundamentalisten (Mira Nair 2012). Pakistansk-amerikansk broiler radikaliseras efter 11/9. Välgjord film som aldrig riktig lyfter trots en intressant premiss.

Dagarnas Skum (Michel Gondry 2013). Sedvanligt uppfinningsrik visuell fest ifrån Michel Gondry. Regissörens sinnrika infall gör att man kan borste ifrån brister i storyn (som bygger på en roman av Boris Vian).

Broken (Rufus Norris 2012). En av de senaste årens bästa brittiska filmer om en ung brådmogen flicka och hennes störda omgivning. En väldigt hemsk film på många sätt, men också fullständigt kompromisslös i sitt filmberättande.

söndag 15 juni 2014

Carl Johan De Geer & Tikis.



Ni får verkligen inte missa Carl Johan De Geers stora retrospektiva utställning på Färgfabriken vid Liljeholmen. En helt fantastisk utställning som visar på ett mångsidigt konstnärskap som ständigt är i utveckling. En överraskning för mig blev Carl Johan De Geers svit med tavlor med Påskön - statyer (mer kända som Tikis) som motiv. Enligt Carl Johan De Gees representerar dessa ikoniska statyer civilisationens undergång när de placeras i en ny kontext. En ny användning av Tikis som visar att de står bortom kitsch, men även att Carl Johan De Geer har mer gemensamt med "lowbrow" - konst än vad man kan tro.

Läs mer om utställningen på Färgfabriken här: http://www.fargfabriken.se/sv/aktuellt/item/938.


lördag 14 juni 2014

Det är sommar - Ulf Lundkvist på Seriegalleriet.


Det slår aldrig fel. Sommaren är officiellt här när Ulf Lundkvists årligt återkommande sommar-utställning öppnar på Serigalleriet. Ulf tecknar som alla vet inte Assar längre - trist klimat på DN och stressen i att få till en ny stripp varje dag tog till slut ut sin rätt, berättade han för mig när vi språkade lite på vernissaget. Några fler samlingsvolymer med Assar blir det nog inte heller tyvärr, men det finns även goda nyheter för alla Assar - freaks. Ulf Lundkvist tecknar nu en ny serie åt ETC:s veckomagasin med sjömannen Explorer i huvudrollen. Explorer är bekant ifrån Assar - serien och hans öden och äventyr blir roliga att följa.

Lär mer utställningen här: http://www.seriegalleriet.se/.

torsdag 12 juni 2014

Mannen i svarts många liv.


Robert Hilburns mastiga Johnny Cash-biografi Johnny Cash Ett Liv finns nu i svensk översättning. Den är ett måste för alla som någon gång fascinerats av mannen i svart. Johnny Cash tillhör de som nästan bokstavligt hade flera liv än ett, han lyckades också lura döden ett antal gånger. Porträttet av country-giganten är osentimentalt och visar upp en komplex människa som livet igenom kämpade med sina brister, gudstro kontra världsliga kickar kom att prägla Johnny Cashs tillvaro, vilket även fick sin motsvarighet i en musikalisk karriär som som gick upp och ner som en bergochdalbana, men aldrig blev helt ointressant. Som så många andra var Johnny Cash både en god människa och ibland en skitstövel, men mest av allt var han en person som sannerligen var större en livet självt.

onsdag 11 juni 2014

Vid slutet av framtiden.


The Future är en sällsynt usel film ifrån 2010 (regisserad av konstnären/regissören Miranda July som låg bakom den moderna klassikern Me And You And Everyone You Know) som blandar tråkig prat-indie med pretentiösa framtidsscenarion. Belöningen för den tålmodige kommer dock under eftertexterna när detta geniala stycke musik av John Brion spelas. Slöseri med så fin musik naturligtvis, men tursamt nog behöver ni inte se filmen för att höra det.

tisdag 10 juni 2014

Hjälp den nakna magikern.

I höst öppnar en utställning med den brasilianska konstnären Laura Lima på Bonniers Konsthall. Bland de banbrytande konstverk som kommer att visas finns Den Nakna Magikern. En massiv konstinstallation och kontemplation om magi som jag såg i Zürich i vintras. Höstens utställning med den nakna magikern i Stockholm börjar dock om från scratch, vilket gör att det delvis är ett nytt konstverk som vi kommer att få betitta. Laura Lima behöver dock din hjälp med gamla avlagda grejer till utställningen, som kan bli en del av den nakna magikerns rekvisita. Om dina saker faller Bonniers Konsthall i smaken får ni fribiljetter.

Läs mer här om vad den nakna magikern efterfrågar: http://www.bonnierskonsthall.se/bidra-till-konstverket-skank-prylar/.

söndag 8 juni 2014

Filmlogg vecka 23.

Oldboy (Spike Lee 2013). Fullkomligt onödig remake av modern koreansk klassiker. Kanske Spike Lees sämsta film i karriären?

The Spirit of '45 (Ken Loach 2013). Bitande dokumentär om det brittiska välfärdssamhällets uppgång och fall. Det faktum att Ken Loach utelämnar allt som hände däremellan gör att filmen förlorar en del i slagkraft.

Godheten (Stefan Jarl). Intressant men inte alltid lyckad dokumentär om de ekonomiska och sociala ojämlikheterna i vårt samhälle. Finns att se på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=1M7RaATzQTQ&feature=youtu.be.

Stockholm Östra (Simon Kaijser Da Silva 2011). Sömnigt svenskt otrohetsdrama med en i för sig rätt bra Mikael Persbrandt. Känns mest som en utdragen novellfilm.

lördag 7 juni 2014

Down in the jungle room.



I slutet av sitt liv var Elvis Presley så blasé/uttröttad att han knappt orkade ta sig till inspelningsstudion. Diverse missbruk och ett ständigt turnerande tog formligen musten ur en man som mest av allt hade behövt vila upp sig ordentligt för att kunna ta tag i sitt liv. Elvis ständigt profit-hungriga skivbolag RCA satte då upp mobil inspelningsutrustning i Gracelands famösa djungelrum för att få något slags Elvis - material att ge ut.

De inspelningar som Elvis gjorde i djungel-rummet kom att bli de sista studioinspelningar som han spelade in. Fast då de gavs ut på hans två sista album From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee och Moody Blue, hade producenten Felton Jarvis lagt på massvis av stråkar och annat pålägg, vilket för många kom att dölja vilka otroligt starka insatser som Elvis Presley gjorde på de här inspelningarna. Visserligen är det mestadels sentimentala ballader, men han sjunger dem med en sådan känsla att även det mest mediokra låtmaterialet lyfter.

För den som verkligen vill höra hur bitvis fantastiskt de här inspelningarna ursprungligen var, finns nu The Jungle Room Sessions att lyssna på via YouTube. Utan påläggen visar det att Elvis Presley var långt ifrån slut som artist åren före sin död.

fredag 6 juni 2014

Nationaldag/Samtidigt på Pågatågen.


Dag för nationaldag igen och läget i nationen är till och med värre än för två år sedan: http://thelastdetails.blogspot.se/2012/06/nationaldag.html. Sverige sjunker ihop som en punkterad väteballong framför våra ögon. Något som blir extra tydligt med de senaste dagarnas strejk på tågen i Skåne. Här står det land som vi vill ha med sjysta arbetsvillkor och fungerande infrastruktur emot osäkra timanställningar på illa fungerande arbetsplatser. Det sistnämnda är idag en realitet inte bara på Pågatågen. Just därför är tåg-strejken så nödvändig. Nu får det verkligen vara nog med all hjärtlös nyliberalism och dysfunktionella avregleringar. Just därför bör vi som vanligt strunta i nationaldagen och istället göra mer än drömma om ett bättre land.

onsdag 4 juni 2014

Glöm aldrig.


Det är idag tjugofem år sedan de folkliga protesterna mot det kinesiska kommunistpartiets diktatur slogs ned vid Himmelska Fridens Torg i Peking. Vi får aldrig glömma de offer som dessa modiga människor gjorde för en bättre framtid som aldrig infann sig.

tisdag 3 juni 2014

First Aid Kits nya album är äntligen här!

First Aid Kit blir bara bättre och bättre. Deras första album var bra, uppföljaren sensationell, och nu deras tredje album Stay Gold som redan efter en första genomlyssning låter som en klassiker. Hypnotisk musik helt bortom tid och rum. Förklaringen till duons storhet är självklart att de har låtmaterialet att backa upp den honungslena stämsången med. First Aid Kits nya album kommer att hyllas och spelas sönder nästan överallt, men faktum kvarstår att Stay Gold redan nu är en skiva för evigheten.

måndag 2 juni 2014

De Fria - ny roman av Willy Vlautin.


Det lilla förlaget Bakhåll ska verkligen ha en eloge för sin enträgna utgivning av den amerikanska författaren Willy Vlautin. Hans nya pinfärska roman The Free finns redan i svensk översättning som De Fria, så fint översatt att man för en gång skull inte behöver överväga att läsa på originalspråk.

Återigen visar sig Willy Vlautin vara en storartad skildrare av det hårt arbetande fattig-USA, vars strävsamma liv tycks opåverkat av yttre händelser och politiska konjunkturer. Utan sentimentalitet men med en stor portion medkänsla får vi följa hans trasiga figurer som vägrar ge upp trots hopplösa odds. De Fria är bekant i sin stil med Willy Vlautins tidigare romaner, samtidigt som han här experimenterar lite med den litterära formen, något som faktiskt ger hans senaste alster en alldeles extra dimension.

söndag 1 juni 2014

Filmlogg vecka 22.

The Boys In Company C (Sidney J. Furie 1978). Av filmhistoriskt intresse som en föregångare till de många kritiska filmer om Vietnam - kriget som skulle komma. Skildringen av en bataljon marinkårssoldater är rå men inte överdrivet bra.

Whore (Ken Russell 1991). "Realistisk" skildring av en prostituerads verklighet. Pendlar mellan att vara en smaklös kalkon och ett motvilligt fascinerande melodram. Mest en film för fans av Ken Russell.

Klansman (Terence Young 1974). Ökänt fiasko om rasistiskt våld i en sydstatshåla där Richard Burton är uppenbart full i flera av sina scener. Inte helt utan intresse som ett extremt exempel på skamlös explotation - film.