onsdag 4 juli 2012

Richard Price - vår tids största amerikanska författare?



Spike Lees filmatisering av Clockers som visades på SVT häromkvällen, har förhoppningsvis gjort några uppmärksamma på den stora amerikanska författaren Richard Price, ett författarskap som med ett undantag aldrig har översatts och givits ut i Sverige. I sitt hemland anses han vara en av de främsta i sin generation, men i Sverige är han främst känd bland entusiaster som läser amerikansk litteratur på originalspråk.

Richard Prices författarskap går i princip att dela in i två distinkta perioder. Den första delen inleddes när han som tjugofemåring debuterade med The Wanderers 1974, och han blev snabbt etablerad som ett löfte på den litterära scenen i USA. Tre romaner till följde de kommande nio åren innan missbruk, manusuppdrag för filmindustrin och skrivkamp, gjorde att det dröjde nästan tio år innan hans mest kända bok Clockers gavs ut 1992 (på svenska Klockarna). Det var en episk roman om hur det afroamerikanska samhället kom att präglas av den förödande crack – epidemin. Richard Price gick här in i sin andra fas som författare, där hans böcker lånar drag från kriminallitteraturen, samtidigt som de är starka sociala skildringar från främst det svarta USA: s underklass. Hans tidiga böcker hade unga vita män med arbetarklassbakgrund som huvudpersoner, och hade lite karaktären av ”brådmogen ung man” - litteratur. Clockers har följts av tre romaner till i samma stil. Den senaste Lush life från 2008 behandlar effekterna av ”gentrifiering” på det tidigare nedgångna området Lower East Side på Manhattan. En storartad kollektiv roman som har väckt stor uppmärksamhet.

Samtliga av Richard Prices romaner är läsvärda, med en språk som exakt fångar konversationen på gatan, och komplexa protagonister fångade i sina omgivningars begränsningar. Det är en bra idé att läsa Richard Price kronologiskt, eftersom hans författarskap utvecklas för varje bok. Ifrån det brådmogna litterära underbarnet som skrev om tonårsgäng i The Wanderers, till dagens skildrare av ett New York i ständig transit.

Än så länge har Richard Price skrivit åtta romaner. Packa ner dem i reseväskan, och ni har hela semesterläsningen på ett bräde.

1974. The Wanderers.
1976. Bloodbrothers.
1978. Ladies' Man.
1983. The Breaks.
1992. Clockers.
1998. Freedomland.
2003. Samaritan.
2008. Lush Life.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar