fredag 14 augusti 2015

Love & Mercy Brian.


Brian Wilsons livsstory har varit på väg till vita duken sedan i alla fall början av 80-talet (när Beach Boys management planerade en film med Jeff Bridges som Brian), och nu efter en lång tillblivelseprocess är Love & Mercy här. Tursamt nog rör det sig inte om en traditionell biopic där Brian Wilsons och Beach Boys karriär snabbspolas fram på två timmar (en teveserie vore ett lämpliga format för något sådant). Istället får vi via korsklippning dels  följa  Brian Wilson när han som ungt geni flyttade fram populärmusikens gränser under Pet Sounds/Smile - perioden, och dels när han i början på 80 - talet hög på psykofarmaka och i princip kidnappad av sin psykiatriker befann sig hopplöst långt ifrån något slags hopp.

Som den unge Brian får vi se Paul Dano i en rolltolkning som i princip går på djupet i huvudpersonens pesona. Han har världen i handen men håller på att få allt att glida ur händerna. Hans maniska besatthet vid sitt  musikskapande kollaborerar med en tilltagande psykisk ohälsa. Vad som triggar vad i denna relation vet väl knappt ens Brian själv.

John Cusack i sin bästa insats på åratal som det medelålders popgeniet nu utan vare sig genialitet eller sammanhang, lyckas förmedla den hopplösa resignation som Brian Wilson då plågades av, samtidigt som han ger liv åt det den känsla av frihet som Brian tycks se när han träffar sin blivande fru Melinda.

Ett fanatiskt Brian Wilson-fan som jag började nästan gråta när jag såg Love & Mercy. Hans musik har ändå varit en del av mitt liv sedan femtonårsåldern, och min besatthet vid Beach Boys historia och självidentifikation med Brian Wilson är väl knappast helt sund. Därför glädjer det mig att det blev en sådan fin, komplex och icke exploativ film när Brian Wilson väl fick sin egna långfilm (innan sin död dessutom). Och som pulsande motor i filmen finns hela tiden Brian Wilsons musik. Den komponent som gör att så många över hela världen sedan sextiotalet på ett rent personligt plan månar så mycket om det ömtåliga geniet ifrån Hawthorne Kalifornien.

Om ni är nyfikna på Beach Boys bortom surfhitsen. Spana in min Spotify - spellista:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar