Julledigheten får i alla fall mig att läsa mer böcker än i vanliga fall, speciellt om det är så kallt som det är nu. Det här är några av de böcker som jag läst under jul och nyår!
Sanslöshet av Horacia Castellano Moya verkade vara intressant, då det var en roman som handlade om en journalist som undersöker regeringens massaker på indianer i ett icke namngivet mellanamerikanskt land. Tyvärr kom boken aldrig igång och större delen av historien bestod av sexfixerat snusk. Mer en dålig Bukowski - kopia än en spännande bok ifrån ett annat språkområde, om jag ska vara ärlig.
Stikkan, en biografi om Stikkan Andersson skriven av hans dotter Marie var betydligt bättre. Det är ett mycket underhållande levnadsöde som målas upp och det gör att jag kan bortse ifrån vissa upprepningar, och andra brister i berättandet. Stikkan Andersson får upprättelse i den här boken, där han framstår som en av de största profilerna som det här landet har haft. Kanske alltför stor för lilla Sverige om man ska vara ärlig. Han var en svensk motsvarighet till de engelskspråkiga ländernas impressarios.
Erik Erikssons Så fungerar samhället framstod på förhand som spännande, men det visade sig vara en rätt trist pappersprodukt, även om Erik Eriksson (mannen bakom bland annat Brev till samhället) är en av vårt lands skarpaste hjärnor. Framtidsdystopin om hur världen skulle se ut om en kristen Timbro-höger fick bestämma hade i alla fall fina illustrationer, och ett par hårresande tankegångar, men var allt för torrt skriven.
Att läsa en bok av Norman Mailer blir ofta en besvikelse. Så var även fallet med The Fight, författarens långa reportage om mästarfighten i boxning i Zaire 1974, mellan Mohammed Ale och George Foreman. Bitvis är det ett utmärkt reportage som verkligen fångar stämningarna på plats, men Mailer är så självupptagen att en stor del av boken upptas av hans egna funderingar och problem. Det framstår som helt onödig och daterar boken en aning
Bästa läsningen i jul blev istället den sorgligt bortglömda författaren Walter Tevis roman The queen's gambit från 1983. Den berättar om en ensam tonårsflicka som blir världsmästare i schack. Boken är långsam och sävlig, och en slags blandning mellan spänningsroman och karaktärsstudie, samt naturligtvis en skildring av schackvärlden. Det är den typ av bok vars belöning först kommer när man har läst klart den. Först då framgår det vilken stor läsupplevelse man har varit med om!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar