tisdag 17 april 2012

Tidningen Schlager Revisited.

Under första halvan av 80-talet fanns det en musiktidning i Sverige som hette Schlager. Det var där den moderna och seriösa svenska musikjournalistiken föddes, och tidningen har efter sin nedläggning blivit smått legendarisk, så mytomspunnen att en antologi med de bästa texterna ifrån tidningen släpptes i höstas.

Best Of Schlager bjuder på en högst blandad kompott, allt är inte klockrent, vissa reportage har åldrats tämligen illa, medan andra texter är helt kanon. Journalistik blir ofta rätt föråldrad när skribenten ifråga försöker alltför mycket att ligga rätt i tidsandan, samtidigt ger urvalet i den här boken en fin tidsbild av inte bara populärmusiken i början på 80-talet, hela samhällsutvecklingen finns med i många av reportagen, som ofta har en politisk vinkel.

Det bästa med denna arkivrensning av en hädangången popblaska, är att det får en att vilja kolla upp en massa musik som man inte visste fanns/inte hade reflekterat över. Bara det gör att alla musikintresserade i alla fall måste bläddra lite i Best Of Schlager.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar