måndag 30 april 2012

Derek Strange is back!


George Pelecanos, mästaren av DC-noir, har dammat av sin gamla huvudfigur Derek Strange. Den genomhyggliga men ibland våldsamma privatsnoken Strange, gör en högst oväntad comeback i Pelecanos nya bok What It Was, som kommer tätt inpå hans förra litterära alster The Cut.

Pelecanos fina from håller i sig. What it Was är pulpig och rappt skriven. Boken utspelar sig 1972, precis som alltid är George Pelecanos en fena på att återge historien som den var på Washingtons sommarheta gator, inte minst lyckas han återkalla det förflutna med ett effektivt användande av musikreferenser.

Om What It Was dyker upp på svenska känns lite osäkert, men George Pelecanos är en författare som alltid är bäst (och bör läsas) på originalspråk.

lördag 28 april 2012

Missa inte Sin Nombre 22.20 på SVT2.


22.20 ikväll visar SVT2 Sin Nombre, en mycket spännande och stark film, om brottslighet och flyktingströmmar i Mellanamerika. Jag har tidigare skrivit om Sin Nombre här: http://thelastdetails.blogspot.se/2009/12/sin-nobre.html, även om jag då stavade filmtiteln fel!

torsdag 26 april 2012

Dags för Stockholms Internationella Seriefestival 2012.


Imorgon fredag startar årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset. Festivalen pågår hela helgen och programmet är digert, med både svenska och utländska gäster. Läs mer här: http://kulturhuset.stockholm.se/-/Kalender/20111/Serieteket/Stockholms-internationella-seriefestival/, och på Serietekets informativa blogg: http://serieteketbloggen.wordpress.com/.

onsdag 25 april 2012

Tomas Alfredsson i tysk DVD-butik.

Det här klippet ifrån en tysk TV-show är underbart. En lite obekväm Tomas Alfredsson går runt i en DVD-butik, och tipsar om sina favoritfilmer på svengelska. Tomas Alfredsson gästar för övrigt Cinemateket i morgon den 26 april för ett samtal. Dessutom visas vad som fortfarande är hans bästa film, Killinggängets "mastodontfilm" Fyra Nyanser Av Brunt.

Läs mer här: http://www.sfi.se/sv/Cinemateket/Stad/Stockholm/?date=2012-04-26&title=Cin.+Live:+Tomas+Alfredson+%2b+Fyra+nyanser+av+brunt.

tisdag 24 april 2012

Album som du inte visste att du behövde höra: Popeye (1980).



Robert Altmans filmatisering av seriefiguren Karl Alfred ifrån 1980, är en familjefilm som inte var den flopp som den har framställts som, men ändå markerade slutet för Robert Altman Hollywood-karriär, och inledningen för regissörens "förlorade" 1980-tal.

Eftersom Karl Alfred hade flera musikaliska inslag, fick de båda genierna/knasbollarna Harry Nilsson och Van Dyke Parks specialskriva musik till filmen. Nilsson komponerade sångerna, med Parks stod för arrangemangen. Resultat blev ett mycket märkligt soundtrack-album som bitvis är helt lysande. Skränig sång ifrån Robin Williams (i rollen som Karl Alfred) och mer ljuva toner ifrån Shelley Duvall (som är Olive Oyl), blandas med superb stråkarrangemang signerade Van Dyke Parks, och så Harry Nilssons sånger som precis som alltid inte liknar något annat. Fantastisk kreativitet och utspårad galenskap går hand i hand, resultat är ett album som kanske inte bara är för barn, utan definitivt är en musikupplevelse för alla åldrar.

Lyssna här: Robin Williams – Popeye.

Den största stunden på Popeye-soundtracket är den hela briljanta sången He Needs Me. Idag är denna bitterljuvt drömska ballad mest känd ifrån soundtracket till Puch Drunk Love, Robert Altman-fantasten Paul Thomas Andersons mästerverk ifrån 2002, där melodislingan ifrån He Needs Me går som en röd tråd igenom John Brion fint melankoliska filmmusik: Punch-Drunk Love – Punch-Drunk Love.


måndag 23 april 2012

Vinylmania.


I helgen har det varit både Record Store Day och italiensk dokumentärfilmfestival. Jag kombinerade dessa båda kulturella händelser med att se Vinylmania, den officiella filmen för årets Record Store Day som även visades på den italienska dokumentärfilmfestivalen.

Vinylmania är en kul film (fast inte lika bra som affischen) som ni ska se om ni får chansen. Regissören är en riktig vinylentusiast som åkt världen runt för att prata med likasinnade. Det är lite gulligt med fascinationen inför ett utdöende format, vilket ger vinylsamlarna ett något antikverat drag, något som i filmens bästa partier går till manisk överdrift. LP-lyssnarna är idag en smånördig subkultur bland andra, kanske vår tids frimärkssamlare?

söndag 22 april 2012

Design SL.

                                  


Spårvägsmuseet i Stockholm tillhör utan tvekan ett av de museum som du måste besöka innan du dör (även om museet numera tråkigt nog inte längre ligger under Odenplans tunnelbanestation). Just nu pågår det dessutom en finfin tillfällig utställning om SL:s designhistoria. Det framgår tydligt att SL alltid har legat i framkant på det här området (tillskillnad ifrån exempelvis turtäthet), även om planerna på luftburen tunnelbana i Stockholm tråkigt nog aldrig blev verklighet.

Läs mer här: http://sparvagsmuseet.sl.se/2011/09/07/design-sl/.


lördag 21 april 2012

Dags för Kulturnatt Stockholm.

Ikväll är det återigen dag för Kulturnatt Stockholm. Mellan klockan 18.00 och midnatt håller en mängd kulturinstitutioner öppet gratis. Programmet är digert och lär tillfredsställa de flesta. Personligen kan jag tipsa om ett besök på Spårvägsmuseet, troligtvis är det ett mindre antal skrikande barn där ikväll, än det brukar vara.

Läs mer Kulturnatt Stockholm och botanisera i programmet här: http://www.kultur.stockholm.se/default.asp?id=33470&bhcp=1.

fredag 20 april 2012

Andy Warhols största stund?


Frågan är om Andy Warhol någonsin gjorde något lika briljant som det här omslaget till ett samlingsalbum med Velvet Underground ifrån 1971.

torsdag 19 april 2012

Trainspotting är här igen.


1990-talets populärkultur bör väl snabbast möjligt glömmas bort, men det finns undantag. Till dessa hör Trainspotting, framförallt boken men även filmen är fin (som gjorde Lust For Life & Perfect Day till evergreens). Irvine Welsh kommer väl aldrig att överträffa sin debutroman om heroinister i Edinburgh under ett solkigt 80-tal, och Trainspotting tillhör de kultböcker som faktiskt är lika förbluffande bra som ryktet. Modernista har i dagarna återutgett ut Trainspotting, och vi får väl se om en ny generation tar till sig denna alla "coolas" favoritbok under 90-talet?

onsdag 18 april 2012

Cinemateket visar Harmonica - En Hämnare på stor duk.



Klockan 18.00 imorgon torsdag, och klockan 16.00 på söndag, visar Cinematket i Stockholm en nyrestaurerad kopia av Harmonica - En Hämnare (Once Upon A Time In The West). Sergio Leones mästerliga western-epos ifrån 1969 är en av mina absoluta favoritfilmer, och en film som säkerligen vinner på att ses på stor duk. Bland annat innehåller den här otroligt spännande (och komplexa) filmen, filmhistoriens kanske mest laddade öppningsscen, och ett av Ennio Morricones bästa soundtracks.

Läs mer här: http://www.sfi.se/sv/Cinemateket/Stad/Stockholm/?date=2012-04-19&title=Harmonica+%E2%80%93+en+h%C3%A4mnare,+Sergio+Leone.


tisdag 17 april 2012

Tidningen Schlager Revisited.

Under första halvan av 80-talet fanns det en musiktidning i Sverige som hette Schlager. Det var där den moderna och seriösa svenska musikjournalistiken föddes, och tidningen har efter sin nedläggning blivit smått legendarisk, så mytomspunnen att en antologi med de bästa texterna ifrån tidningen släpptes i höstas.

Best Of Schlager bjuder på en högst blandad kompott, allt är inte klockrent, vissa reportage har åldrats tämligen illa, medan andra texter är helt kanon. Journalistik blir ofta rätt föråldrad när skribenten ifråga försöker alltför mycket att ligga rätt i tidsandan, samtidigt ger urvalet i den här boken en fin tidsbild av inte bara populärmusiken i början på 80-talet, hela samhällsutvecklingen finns med i många av reportagen, som ofta har en politisk vinkel.

Det bästa med denna arkivrensning av en hädangången popblaska, är att det får en att vilja kolla upp en massa musik som man inte visste fanns/inte hade reflekterat över. Bara det gör att alla musikintresserade i alla fall måste bläddra lite i Best Of Schlager.

söndag 15 april 2012

"Little Manhattan" - Brussels?













Vid den rätt slitna järnvägsstationen Gare Du Norde, ligger Bryssels finansdistrikt med en koncentrerad samling av skyskrapor och annan neo-futuristisk arkitektur. Byggnadsprocessen inledes på sjuttiotalet, och tusentals människor vräktes när den nya stadsdelen skulle byggas, sedan stannade byggandet upp pga en ekonomisk kris som lämnade ett stort hål mitt i staden. Först på 2000-talet har hålet fyllts igen på allvar, och det som i folkmun kallas för lilla Manhattan ligger där som en lite livlös (men cool) miniatyrstad i staden.


lördag 14 april 2012

Autonium - Brussels.

Autonium är en av de många anledningarna till att Bryssel är den trevligaste plats som jag har besökt. Denna gigantiska atom i stål byggdes till en världsutställning 1958, och blev så poppis att den har fått stå kvar. Att färdas via rulltrappor inuti denna futuristiska skapelse är en upplevelse utöver den vanliga.



















fredag 13 april 2012

Summering av Gellert Tamas.


Gellert Tamas, mannen bakom de klassiska reportageböckerna Lasermannen och De Apatiska, är som alla vet en av våra främsta journalister. Ett faktum som blir ännu tydligare när man läser reportagen som är samlade i En Hel Sekund I Livet Reportage Från Prag Till Kairo 1989 - 2011, som släpptes i höstas. Gellert Tamas skriver knäckande bra, och har en osedvanlig förmåga att fånga stämmningar på plats.

Allra bäst (och kanske mest skrämmande) i den här boken är reportagen om det rasistiska våldet i Sverige i början av 1990 - talet. Våldets omfattning och samhällsinstansernas ofta slappa reaktion på övergreppen, blir först nu helt klart för mig. Det här var ingen vacker period i Sveriges historia, och man skäms över sitt land när man läser Gellert Tamas välskrivna reportage om ett folkhem i fritt fall.

torsdag 12 april 2012

Johnny Cash i Sverige.


I den värsta Johnny Cash-hysterin som graserade för några år sedan, publicerades det 2007 en rolig bok (och rikt illustrerad med fina foton) om Johnny Cashs många Sverige-besök. Hello Sweden, I'm Johnny Cash är ett måste för alla som känner en minsta fascinationen inför mannen i svart. Johnny Cash besökte Sverige för spelningar under tjugofem år, genom karriärens alla toppar och dalar. Han hinner såväl slå publikrekord i Skandinavium, som att spela i samma arena inför halvtomma läktare.

Hello Sweden, I'm Johnny Cash blir extra kul då de båda författarna Börje Lundberg & Lasse Lindfors träffade Johnny Cash flera gånger privat. Lasse Lindfors blev lite oväntat god vän med sin stora idol Johnny Cash, vilket ger ett perspektiv på vilken generös och öppen människa, den tillsynes tuffa Johnn Cash var. Historien om de bådas vänskap är otrolig, och just därför så fin.

Också finns såklart även den live-skiva som Johnny Cash spelade in på Österåker 1972. Den är kul att lyssna på en gång: Johnny Cash – På Österåker. Trots alla stora stunder, var Johnny Cash i mycket en artist med ett begränsat musikaliskt uttryck.





onsdag 11 april 2012

Johnny Cash som seriefigur.





Johnny Cash finns nu som seriefigur. Det är den tyska serietecknaren Reinhard Kleist som har gjort en grafisk roman om mannen i svart. Johnny Cash I See A Darkness ska vara väldig bra, och Reinhard Kleist dyker för övrigt upp som gäst på Stockholms internationella seriefestival om två veckor. Läs mer om Kleists Stockholmsbesök här: http://serieteketbloggen.wordpress.com/2012/04/08/gaster-pa-stockholms-internationella-seriefestival-2012-reinhard-kleist/.

tisdag 10 april 2012

David Peace på svenska.


Äntligen har den stora brittiska post-noir författaren David Peace översatts till svenska. Colsto Förlag ger ut Tokyo År Noll, den första delen i David Peaces än så länge ofullbordade Tokyo-trilogi om brott och straff i den japanska huvudstaden efter andra världskrigets slut. Huruvida den knepiga och i sitt språk för en spänningsförfattare experimentella David Peace överhuvudtaget går att översätta, är en annan fråga. Jag applåderar dock Colsto för av de vågar introducera ett stort författarskap på svenska.

måndag 9 april 2012

Den Goda Fen - en film för dig som gillar fransk buskis.


Den Goda Fen är en film för dig som gillar fransk buskis. Övriga kan nog stanna hemma, för det är en film som bjuder på humor av nästan antikverad låg nivå. En ensam nattportier i Le Havre stöter på en kvinna som presenterar sig som en fe, och en massa galna saker börjar hända. En omöjlig premiss för en film kan det tyckas, och intresset för den här filmen hålls upp i ungefär tjugo minuter, innan allt spårar ut i taffliga sketchliknande situationer. Det finns ett fåtal stunder av riktigt rolig situationskomik, men det är inget som gör att jag kan rekommendera Den Goda Fen.

söndag 8 april 2012

Album som du inte visste att du behövde höra: New Morning (1970).

Slutligen har då i princip hela Bob Dylans diskografi dykt upp på Spotify, och innan ni börjar att lyssna på dekanoniserade mästerverken, måste ni ge Bob Dylan – New Morning en chans. Det här "comeback" - albumet ifrån 1970 fick en del hurrarop när det släpptes, men glömdes snabbt bort, och har betraktas som en aning lättviktigt. Det stämmer inte. New Morning är ett fantastiskt album. Det bästa som Bob Dylan gjorde under den för honom förvirrade första delen av 70-talet. Det är anspråkslöst och lite charmigt trevande ibland, men låtarna är mestadels finfina och ofta befriande humoristiska (fast mer poppiga, långt ifrån de episka sångerna ifrån mitten av 60-talet). Bob Dylan känns genuint inspirerad och intresserad av att göra seriös musik igen. New Morning blev dock en falsk nystart. Albumet var ett tillfälligt utbrott av kreativitet, de följande åren blev mestadels tysta ifrån Bob Dylan, och först i mitten av 70-talet var han åter på banan igen på allvar.

fredag 6 april 2012

Långfredagsfilm?


En gång i tiden var långfredagen årets tråkigaste dag, då enbart religiöst färgade filmer som Det Sjunde Inseglet visades. På gott och ont är dessa rester av det gamla puritanska Sverige nu för alltid borta, även om långfredagens väderlek i år ger ett eko av hur långdraget trist den här helgdagen brukade vara.

I vår sköna nya värld där du kan slippa se trista religiösa spektakel på långfredagen, kan det kanske ändå vara kul att se en film med anknytning till denna "långa fredag".

Den Blodiga Långfredagen är en superb brittisk gangsterfilm ifrån 1980, med en "tour de force"-insats av Bob Hoskins, i rollen som en gangsterboss som vill bli respektabel i ett London i förändring på tröskeln till 80-talet.

torsdag 5 april 2012

Påskens Pop.


Teenage Fanclub har aldrig låtit så här bra, bandets bassist Gerald Love är aktuell med sitt sidoprojekt Lightships, som har hyllats överallt. Och hajpen håller. Lightships – Electric Cables är den bästa pop som du kan lyssna på i påsk.

onsdag 4 april 2012

Bobby Fischer Against The World på SVTPlay.


Om ni missade den utmärkta dokumentären Bobby Fischer Mot Världen som sändes på SVT igår, kan ni pusta ut. Filmen om knasbollen som var en djäkel på schack finns i en månad framåt på SVTPlay: http://svtplay.se/v/2760546/dox/bobby_fischer_mot_varlden.

Bobby Fischers livsöde är ett av 1900-talets mest gåtfulla. Trots att han egentligen hörde hemma på en institution, blev han en världskändis, för att därefter i praktiken gå upp i rök. Bobby Fischer Mot Världen berättar om en väldigt speciell människa, som kanske aldrig skulle ha släppts fram i strålkastarljuset?

tisdag 3 april 2012

Bryssels serie-muralmålningar.

Jag har visserligen visat er några av de fantastiska serie-muralmålningar som det vimlar av i Bryssel förut här på bloggen, men jag kände för att visa er bilder på nästan alla. De är så himla fina.