måndag 21 januari 2013

Veckans Film: The Mechanic (1972).


Den brittiska regissören, och konservativa buspojken Michael Winner har idag avlidit 77 år gammal.  För personer med intresse för 60/70-tals filmer är han ett välkänt namn. Under de här åren spottade han ut sig filmer, av oftast usel kvalité bör det påpekas, även om det fanns gulkorn. Mest känd är han väl för sitt långa samarbete med Charles Bronson, vilket bland annat gav de båda herrarna deras största framgång i karriären med Death Wish 1974.

Death Wish är dock en riktigt usel film, som både är spekulativ, reaktionär, och en blek kopia på bättre hämnd-filmer ifrån samma tid. Istället är det The Mechanic ifrån 1972 som är Bronson/Winner-samarbetets höjdpunkt.

Det är en existentiell thriller som inte är genomgående perfekt, men ändå rätt vass emellanåt. Titeln anspelar på ett slangutryck för professionella hit-men, och för en gång skull passar Charles Bronsons begränsande uttrycksätt som hand i handske, för den kyliga yrkesmördare han här spelar. Vad som gör The Mechanic till något mer än en dussin-thriller med Charles Bronson, är ett smart manus, en lång ordlös prolog, och ett minst sagt oväntat slut.

Också har filmen en homosexuell tvist, när Bronson tar upp en ung man som lärjunge (spelade av den idag bortglömda 70.-talstjärnan Jean -Michael Vincent), mycket av referenserna till de båda männens eventuella ömsesidiga känslor togs bort i det slutliga manuset, men tillräckligt mycket finns kvar för att ge The Mechanic en lätt ambivalent aura.

En ny-inspelning av The Mechanic gjordes 2011, men den filmen ska man om jag har förstått det rätt undvika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar