fredag 26 april 2013

George Jones R.I.P.


Ytterligare en av de stora rösterna har tystnat. Countrysångaren George Jones har avlidit åttioett år gammal. Egentligen är det ett smärre mirakel att han blev så gammal. Mannen var under sin röriga levnadsbana illa ute flera gånger, efter ett bitvis alldeles för tight förhållande till alkohol och droger, men Tammy Wynettes ex-make kom alltid mirakulöst tillbaka på banan.

George Jones var både en "cool cat" och en fjant, men han hade en röst som var bortom den här världen. Kallad för country-musikens Frank Sinatra (och av Sinatra själv framlyft som den näst störste sångaren efter sig själv) är George Jones mest känd för smöriga ballader med mycket stråkar. Kanske inte för alla, men det här är musik som framstår som alltmer tidlös ju äldre du blir. Det finns en smärta i George Jones röst som känns påtagligt självupplevd. Ett faktum som placerar denne något kitschiga country-stjärna bland de största, inte bara inom countryn.

George Jones hann spela in massor med musik, och allt är inte omistligt  Musiktidningen Sonic har dock satt samman en utmärkt spellista när han fyllde jämt häromåret: Sonic: Grattis, George Jones!. Det är där du ska börja om du är obekant med George Jones.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar