söndag 3 november 2013

Dags för Stockholms filmfestival - några tips.

På onsdag startar Stockholms filmfestival för en och en halv veckas filmfrossa. Med nästan femtonårs festivalbesökande bakom mig är jag en riktig veteran när det gäller denna Stockholms-institution som sannerligen gör novembermörkret mer uthärdligt. Här nedan kommer några tips på hur dina festival-dagar blir optimala.

* Se minst fyra-fem filmer. Det obligatoriska festivalkortet kostar mer än tvåhundra kronor, så om du bara tänker se två filmer blir det en dyr bio-upplevelse.

* Undvik filmer som ändå kommer att gå upp på bio - grejen med en filmfestival är att se filmer som du kanske aldrig annars skulle ha sett.

* Skippa så kallade europuddingar - europeiska samproduktioner som ofta är rätt kassa.

* Se upp för filmer av svenskar som har fått göra film i USA. Ingen svensk regissör har ännu levererat en bra film i det amerikanska filmklimatet.

* Var medveten om att lågbudget inte behöver betyda bra film - utan lika väl kan vara pratig amatörism.

* Ta beskrivningarna i programmat med en nypa salt, läs på själv med hjälp av nätet, och nu kan du se trailers på festivalhemsidan, vilket ger en någorlunda idé om vilken typ av film det är.

* Försök se filmer ifrån så många olika världsdelar som möjligt.

* Om du ser flera filmer samma dag, kom ihåg att planera in tid för matintag.

* Se inte mer än tre filmer per dag - även den totala filmfrossan kan bli för mycket ibland.

* Var utvilad.

* Lämna biosalongen om en film är tråkig.

* Kaffe är bästa receptet mot att somna i biofåtöljen, men drick inte för mycket (då måste du lämna salongen ändå av helt andra orsaker).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar