lördag 28 november 2009

Rapport från Stockholms Filmfesival: Och så lite musik!

Något som man måste passa på att se på filmfestivaler är dokumentärfilmer! Det är inte alltid säkert att man får någon chans att se filmerna igen. Själv ser jag alltid till att se ett par musikdokumentärer på filmfestivalen, och årets val gjorde mig inte besviken.

Soul power dammar av gammalt filmat material och först nu sätts filmen samman om musikfestivalen i Kinshasa 1974, som hölls i anslutning till mästarfighten i boxning mellan Mohammed Ali och George Freeman. Musiken av bland annat James Brown, BB King och The Spinners är explosivt bra, och det finns gått om härliga scenrier ifrån det dåvarande Zaires huvudstad. Allt är utsökt filmat och att någon verkligen har tagit sig tid och satt ihop det här materialet är en kulturgärning.

Oil city confidential berättar historien om det idag bortglömda engelska bandet Dr Feelgood. I mitten på 70 - talet var den ett av Europas största band och föregångare i den pubrockvåg som föranledde punken. Tiden har inte varit snäll mot deras tämligen simpla rock, men filmen är underhålande och gruppens medlemmar var några riktiga karaktärer. Synd bara att regissören Julian Temple envisas med att ha med filmklipp som inte har något med bandet att göra. Fast de kan man ta då vi får berättelsen om Canvey Island som samtliga orginalmedlemmar kom ifrån. En lätt isolerad ö utanför Sydenglands kust där allt möjligt konstigt hände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar