onsdag 16 december 2009

Istället för The Informers, The Informant!

Filmatiseringen av The Informers var tyvärr tämligen likgiltig, men som tur är en helt annan slags film, med en liknande titel bioaktuell. Steven Soderberghs tredje film på svenska biografer i år, The Informant är en lite gammaldags psykologisk spänningsfilm, av stilen "de gör inte sådana längre". Utan tvekan är filmen en av regissörens bästa någonsin, och ger hopp om att Soderbergh kanske går in i en spännande högkvalitativ fas.

Matt Damon spelar en höjdare inom majsindustrin som börjar jobba undecover för FBI i början av 90-talet, i syfte att sätta dit sin arbetsgivares skumma affärsmetoder. Den töntiga och taffate informatören visar sig dock ha mer rävar bakom örat än vad man kan tro. Huvudrollinnehavaren har väl sällan varit bättre, i en film där det mest känns oerhört genomtänkt. Spänningen skapas via effektiv dialog istället för action, och att vi även får höra huvudpersonens egna tankar, tillför en extra dimension.

Det här kan faktiskt vara den bästa "seriösa" thrillern Hollywood har spottat ur sig sedan Breach, och Matt Damon bakas upp duktiga men lite okända birollsaktörer. Som bonus får vi även förtexter som är en fin pastisch på förtexterna i Klute och ett suveränt jazzigt soundtrack av Marvin Hamlisch. Det bästa det en gång i tiden så lovande musikaliska underbarnet har gjort på år och dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar