onsdag 9 februari 2011

Farväl grymma värld.

Efter att ha läst en gammal POP -artikel på nätet, har jag den senaste veckan börjat lyssna på Goodbye Cruel World för första gången på åratal, Elvis Costellos karriärs mest utskällda album från 1984. Skivan sticker inte bara ut för att den är det enda album där The Attractions medverkar på omslaget och för att den troligtvis enda officiella bilden på Elvis Costello utan glasögon pryder baksidan, utan för att Elvis Costello själv i texthäftet till återutgivningen på CD gratulerade lyssnaren till att ha köpt hans "sämsta skiva".

Men Elvis Costello & The AttractionsGoodbye Cruel World är ingen dåligt album, utan snarare ett väldigt intressant misslyckande. Ett par spår är usla men låtmaterialet är genomgående överlag mycket starkt och den halvt genomförda produktionen som då fick en sådan kritik (albumets spår var ofta studioskelett som lämnades utan tänkta ljudpålägga på grund av en konflikt mellan Costello och producenterna) låter nu spöklikt bra, och de "stora produktionsnumren" som var tänkta att skapa hits (det gjorde de inte) har tiden kommit i kapp. Slickad kommersiell 80-talspop har aldrig varit mer rätt än nu.


Men videon till The Only Flame In Town är hopplöst 80-tals-usel. Betydligt bättre var videon till I Wanna Be Loved, den andra singeln från Goodbye Cruel World. Kanske den enda rakt igenom lyckade video som Elvis Costello gjort?

I Wanna Be Loved var en cover på en extremt obskyr 70-tals-soullåt av en grupp vid namn Teachers Edition (vet inget mer om dem men låten är grym). Det är bara att tacka YouTube för chansen att få höra denna fina sång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar