lördag 5 februari 2011

Om Tyskland segrat.

Till de mer udda disciplinerna inom historieämnet hör den kontrafaktiska historien, vad skulle ha hänt om det historiska förloppet hade tagit en annan riktning? Om Tyskland segrat kom ut på svenska i höstas och historiska experter redogör i denna bok för alternativa scenarior för det andra världskriget. Antaganden som är grundade i fakta och inte i önsketänkande eller spekulation. De flesta av scenariorna gör klart att Tyskland på ett eller annat sätt skulle ha förlorat kriget, en konflikt med både Sovjetunionen och USA var i det långa loppet oundviklig. Det står även klart att Hitler kunde ha stoppats tidigare utan allt för stor blodspillan, och att om de allierade hade fattat andra beslut, kunde kriget hat tagit slut snabbare än det gjorde, med kraftigt minskade förluster i människoliv.

Det finns även med kapitel som redogör för en möjlig och skrämmande alternativ framtid där Tyskland skulle ha segrat. Europa skulle då ha varit helt nazifierat. En obehaglig tanke som återigen påminner en som läsare om att stoppandet av Hitler hör till mänsklighetens främsta insatser.

Om Tyskland segrat är kanske framförallt en bok för folk med ett överdrivet intresse för det andra världskriget, men i den stora floran av WW2 - litteratur är det här en av de mest intressanta och läsvärda tillskotten på länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar