fredag 22 april 2011

Marina City - Min favoritbyggnad i hela världen.


Min favoritbyggnad i hela världen är utan tvekan Marina City. Ett bostads-komplex som domineras av två cylinderformade skyskrapor, och inte helt otippat ligger i Chicago, denna guldgruva för alla arkitekturintresserade.

Marina City skapades av den visionära arkitekten Bertrand Goldberg och uppfördes under sextiotalet initierat av de fastighetsanställdas fackförbund. Marina City var tänkt att vitalisera centrala Chicago och skapa en levande stadskärna (och därmed stoppa förslumning och förortsflytt). Slagordet var "a city within a city", och Marina City-komplexet innehöll även kontor och kommersiella lokaler, liksom ett torg och en teater.

Mest känt är dock Marina City för den utopiskt modernistiska skönheten i dess arkitektur, samt naturligtvis konceptet med parkeringsdäck längst ner och lägenheter högst upp. Vilket skapar en cirkulär struktur som leder bort ifrån traditionell kvadratisk skyskraps - arkitektur.








Om man vill lära sig mer om Marina City och dess skapare Betrand Godlberg (och det politiska spelet bakom uppförandet) rekommenderar jag boken Marina City: Bertrand Goldbergs's Urban Vision.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar