måndag 3 oktober 2011

Min guide till Clint Eastwood.

De två filmer som Clint Eastwood gjorde tillsammans med en apa är faktiskt rätt underhållande i all sin dumhet men det finns betydligt bättre filmer som Clintan har varit involverad i. Här kommer min guide till vilka av Eastwoods filmer som är sevärda (Dollartrilogin, hans sena kritiker/publisuccéer och den första Dirty Harry-filmen antar jag att alla har sett, obligatoriskt för alla med ett minsta filmintresse).

Coogans Bluff (1968): Rå och reaktionär polisfilm, där Clintans landsortspolis kommer till New York för att rensa upp, storartad underhållning om man bortser ifrån unken macha-moral.

Kellys Hjältar (1970): Rolig blandning av äventyrsfilm och krigssatir. Främst för att Donald Sutherland spelar en utflippad hippie-soldat som är malplacerad mitt i det andra världkriget.

Korpal McB Anmäld Saknad (1971): Udda och klaustrofobiskt kammardrama om en skadad soldat som söker skydd på en flickskola. Det närmaste Clint Eastwood kom dådtidens radikala New Hollywood - strömningar.

Mardrömmen (1971): Eastwoods regidebut där han råkar ut för en stalker. Få filmer han har regisserat sedan dess kommer upp i den här filmens klass. Genuint obehaglig final.

Mannen Med Oxpiskan (1973): Nattsvart och originell western-film som är min favorit bland de filmer där Clint Eatwood är cowboy.

Flykten Från Alcatraz (1979): Realistisk och kärv fängelsefilm. En av få bra filmer som Clint Eastwood gjorde under de här åren.

A Perfect World (1993): Clint Eastwoods bästa film. Ett mästerverk om en jakt på en rymling som inte lämnar någon oberörd.

Midnatt I Ondskans Och Godhetens Trädgård (1997): Utskälld bestseller -filmatisering som är bättre än rykten. Underskattat sydstatsdrama.

Absolut Makt (1997): Spännande och laddad thriller. Gene Hackman är utmärkt som en moraliskt tveksam president, liksom Eastwood i sin bästa insats som åldrad hjälte.

Flags Of Our Fathers (2006): En film som inte alls fick den uppskattning som den förtjänade. En välgjord historielektion om behovet av (och priset för) hjältar i krigstid.

Changeling (2008): En modern klassiker? Troligtvis den mest formmässigt fulländade film som Clint Eastwood har regisserat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar