måndag 10 oktober 2011

Rekviem för Johnny Ramone.

Om ni inte vet vem John Cummings var, så var han mer känd under sitt alias Johnny Ramone, gitarristen i Ramones som både var republikan och snodde den veke sångaren Joey Ramones flickvän. Om den oomtyckta figur har Bengt Ohlsson skrivit romanen Rekviem För John Cummings som helt utgår ifrån Johnny Ramones perspektiv i första person.

Rekviem För John Cummings var så bra att jag plötsligt har börjat lyssna på Ramones, numera ser jag storheten i detta "simpla" rockband som har fler nyanser än man kan ana. Johnny Ramone var kanske inte gruppens största musikaliska begåvning men väl den skötsamma bandledaren som såg till att gruppen höll ut i tjugo år. Resten av bandet bestod av knarkare, knäppgökar och strulpellar, utan Johnny Ramone inget Ramones.

Hur mycket som är sant i Rekviem För John Cummings kan diskuteras, men huvudpersonen framstår oväntat som en trevlig prick. Jag tror inte att exempelvis Joey Ramone skulle hålla med om det, men faktumet att handlingen utspelar sig när John Cummings håller på att dö av cancer ger honom ett extra drag av sympati. Fast bäst är tillbakablickarna, där Bengt Ohlsson fångat den oglamorösa vardag som var tillvaron i Ramones perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar