lördag 19 november 2011

The Driver istället för Drive?

Igår gick Drive upp på svenska biografer. En biljaktsfilm i Los Angeles - miljö som hyllas av de flesta, men inte alla: http://www.weirdscience.se/?p=13570#comments. Personligen har jag inte sett Drive än men det känns som den har vissa parareller med Walter Hills sorgligt bortglömda film The Driver ifrån 1978. En film som liksom Drive handlar om en tystlåten förare per excellens som skjutsar brottslingar efter avslutade rån.

The Driver är den bästa film som Steve McQueen aldrig gjorde (han var försthandsvalet). Istället gör Ryan O'Neal en bättre Steve McQueen än ikonen själv. Samma tystlåtna nervighet och känslouttryck med ögongen. Dessutom gör Bruce Dern en helt oförglömlig insats som den fanatiska polis om jagar chauffören med en nitisk besatthet.

Walter Hill var väldigt influerad av Jean-Pierre Melville franska trench coat - thrillers om tysta och brutala män på båda sidor av lagen när han gjorde The Driver, något som märks på ett positivt sätt. The Driver är på många sätt "europeisk" i sitt uttrycksätt och har ett existentiellt djup som är sällsynt för thrillers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar