onsdag 29 februari 2012

Spela Quintet!


Robert Altman gjorde i princip bara mästerliga filmer under 70-talet. Undantaget som bekräftar regeln är Quintet (som precis har släppts på svensk DVD) ifrån 1979, utan tvekan en av de märkligaste filmer som någon Hollywood-studio har finansierat. Quintet är en obeskrivligt tråkig dystopi, där spillror av en utdöende mänsklighet lever i en ny istid. För att få en guldkant på tillvaron spelar de ett märkligt tärningsspel som kallas för "Quintet". Reglerna framgår aldrig i filmen, vilket bidrar till förvirringen i den segt långsamma storyn. Det här är en film som enbart fanatiska Altman-freaks som jag som måste se allt ska se.

Det roliga med Quintet är att Robert Altman skapade tärningsspelet själv, och att en speltillverkare var på väg att lansera spelet kommersiellt, innan det blev klart att filmen var en oräddbar flopp. Robert Altmans udda sällskapsspel har dock överlevt bland några personer som har bildat små kultliknande grupper som spelar Quintet. Det är säkert roligare än att se filmen.

Om ni själva vill prova på att spela Quintet, hittar ni reglerna här: http://ghostradio.files.wordpress.com/2011/01/quintet-the-rules.pdf. Det enda som behövs för att spela är tärningar och egna spelmarker.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar