torsdag 8 mars 2012

Titos Cinema.


Den för cineaster mest intressanta filmen på Tempo-festivalen är utan tvekan Cinema Komunisto. En dokumentär om den jugoslaviska filmindustrin, samt inte minst en berättelse om filmälskaren Tito. Jugoslaviens meglomaniska diktator såg i princip en film varje kväll, lockade internationella filmstjärnor till sitt land, beskrevs av Orson Welles som sin tids främsta person, och var personligen djupt involverade i en film där Richard Burton gestaltade honom som actionhjälte.

Nog var Tito en stor personlighet alltid, även om det är lite farligt med filmer som tenderar att glorifiera diktatorer. Det är mycket prat om vilken välordnad stat Jugoslavien var, och mycket lite om det reella politiska förtycket.

Fast Cinema Komunisto handlar primärt om den jugoslaviska filmindustrin, där man lyckades skapa sitt eget Hollywood i Belgrad, specialiserat på subgenren partisanfilm. I praktiken propaganda-filmer som gjordes med baktanken att passivisera befolkningen. Något som fungerade väl fram till Titos död. Den jugoslaviska diktatorns till synes välmående rike var i mycket enbart en filmkuliss.

Cinema Komunisto visas 18.00 på Cinemateket idag och samma tid på lördag på Tempo (Biograf Victoria).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar