tisdag 27 november 2012

Elton John goes Philly-soul.

1977 åkte Elton John till Seattle för att spela in ett album med den legendariska Philly-soul producenten Thom Bell (mannen bakom de eviga inspelningarna med Delfonics, Stylistics, och Spinners). Det gick dock inte riktigt som det var tänkt, stjärna och producent kom inte överens, och inspelningarna fick avbrytas  Två år senare släpptes en singel ifrån sessionerna, den idag bortglömda hitlåten Mama Can't Buy You Love, vars b-sida var Are You Ready For Love, en sång som flera år senare "återupptäcktes", och idag nästan har status av en modern standard.

I början på 90-talet dök alla sex låtar som Elton John spelade in med Thom Bell upp på albumet The Thom Bell Sessions. En sedan länge utgången skiva som nu går att höra i sin helhet på YouTube.

Det låter fantastiskt bra (som alltid då Thom Bell är inblandad). Elton John må vara en frustrerad soul-sångare innerst inne, men mer väl-producerad blue eye-soul har han aldrig spelat in, helt befriad ifrån den kitsch och slentrian som Elton John ofta ägnar sig åt. Om albumet hade blivit klart, hade det troligtvis placerat den då uträknade Elton John mitt i dåtidens disco-feber, men det blev bara sex mästerliga låtar, som skvallrar om att klassisk Philadelphia-soul även kan framföras av en britt, och spelas in i Seattle av alla ställen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar