måndag 12 november 2012

Rapport ifrån Stockholms Filmfestival: Tabu & telefontrakasserier.Jag tycker verkligen synd om de tjugotal personer, som under det första småsega fyrtio minuterna igår kväll, lämnade visningen av Tabu på Stockholms Filmfestival. Därefter kom magin, och den portugisiska filmen Tabu kan vara den bästa filmen på årets filmfestival.

Genom ett totalt förtrollande magiskt svart/vitt-foto, får vi följa de portugisiska Afrika-kolonisatörernas sista dagar. Dekadens, paranoia, och en känsla av en annalkande katastrof, kastar sitt mörker över en kärlekshistoria. Har Afrika någonsin varit mer hypnotiskt vackert, och samtidigt ekande ödsligt på film?

Något säger mig att Tabu inte kommer på bio/dvd i Sverige (portugisiska filmer brukar inte göra det), men försök att se den här fantastiska filmen ändå på något sätt.

En mindre bra festival-film var Compliance. Trots vetskapen om att filmen bygger på verkliga händelser, gav filmen en misogyn eftersmak. En ung tonårstjej förnedras sexuellt av en feg telefon-voyeur, men den riktigt otäcka känslan infinner sig inte. Möjligtvis haltar skådespeleriet för mycket emellanåt, för att filmen ska få önskad effekt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar