måndag 18 februari 2013

Johnny Hallyday 4Ever?


Den franska sångaren Johnny Hallyday tillhör de personer som bara är superstjärnor i den fransk-språkliga världen. Tillskillnad ifrån exempelvis ikoner som Serge Gainsbourg, eller Francoise Hardy, har han aldrig nått någon större publik bland icke-fransoser. Hela hans uppenbarelse signalerar snarare att myten om Frankrike som ett coolt och sofistikerat land är en chimär. Pinsamma matcho-poser, och en klädstil i paritet med en bättre begagnad gangster. Musiken är i sig en rätt så förskräcklig förfranskad version av anglosaxiska stilar, med betoning på smaklös bombastisk schlager, så man kan fråga sig vad som gjort honom till Frankrikes största artist i fyrtio år.

Den här pinfärska radio-dokumentären svarar kanske inte på frågan, men är ändå obligatorisk lysning för alla med minsta intresse för gallisk populärkultur: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/154227?programid=4384.

Det finns väldigt mycket Johny Hallyday på Spotify om någon skulle vilja fördjupa sig i hans "låtskatt", men å andra sidan finns det mer begåvade fransmän att lyssna på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar