måndag 11 februari 2013

Once upon at time in California.

En gång i tiden var Kalifornien jordens absoluta medelpunkt. Något som sammanföll med den formliga musikexplosion, som följde på sextiotalets folk, garage, surf, och allmänna pop-våg i delstaten  Den inåtvända hippie-rock som i en "tvättad" variant under 70-talet blev en miljon-industri, var länge bespottad  men är sedan en tid tillbaka hipp. Skäggen, kläderna, den extravaganta livstilen (med kokain i överflöd  och egna flygplan) slutar aldrig att fascinera  Bohemer som miljonärer eller snarare rika människor utklädda till bohemiska personer, är själva essensen av en slags sol-indränkt livstrött coolhet.

Inget av dessa tillsynes ytliga attribut, hade dock haft någon relevans idag, om inte den tidens musik i sin bästa stunder var så underbar, och sinnesutvidgande vacker (när den var som sämst, var den däremot outhärdligt självcentrerad). Musiktidningen Sonic har satt samman en ljuvlig spellista, med det bästa av det mesta ifrån 70-talets Kalifornien-scen: Sonic: Kalifornien, sjuttiotal. Bara att gå vilse i stämsång, melodier, och flum.

För den som vill veta mer, men kanske inte orkar läsa tjocka böcker fyllda av musikanalys och skvaller, finns det en utmärkt BBC-dokumentär att se på YouTube. Hela historien från Byrds till Eagles,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar