fredag 22 mars 2013

Veckans Film: The Heartbreak Kid/Hjärtekrossaren (1972).


The Heartbreak Kid (som fick heta Hjärtekrossaren i Sverige), är en av 70-talets idag mer bortglömda succé-filmer. Regisserad av den genialiska manusförfattaren Elaine May (men med manus av mainstream-dramatikern Neil Simon), är The Hearbreak Kid en film som både är rolig och inte. En ung, smått tafatt man, överger sin fru på smekmånaden när han får syn på ett blont bombnedslag. Resten av filmen ägnar han åt att försöka vinna sin nya kärlek. Det finns något lätt patetiskt, och nästan sorgligt i huvudrollsinnehavarens jakt på en kvinna som han omöjligt borde kunna få. The Heartbreak Kid är film med fler nyanser än man kan tro, och är på många sätt en slags pendang till Mandomsprovet, dessutom är slutscenen är en av de bästa i filmhistorien.

Idag associerar tyvärr många Elaine May med åttiotals-fiaskot Ishtar (hon har inte fått göra någon mer film efter det), men under 70-talet gjorde hon två filmer till av högsta klass. A New Leaf (1971), och Micky & Nicky (1975). Se dem om ni får chansen!

The Heartbreak Kid finns på dvd, men går även att se gratis på YouTube. Ny-inspelningen av filmen ifrån 2007, bör man dock akta sig för om jag har förstått saken rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar