söndag 31 mars 2013

Veckans Film: The Outside Man/Un Homme Est Mort (1973).


The Outside Man (eller Un Homme Est Mort på franska) är en sällsynt lyckad fransk/amerikansk hybrid ifrån 1973. En melankolisk fransk hit-man (suveränt nedtonat spelad av Jean Louis Trintignant) åker till Los Angeles för att genomföra ett tillsynes rutinuppdrag, men han får själv en lönnmördare på halsen (en nästintill fanatiskt psykotisk Roy Scheider). På drift och jagad i en främmande stad, där han knappt kan språket, måste han ta sig hem till Frankrike till varje pris.

Vad som gör The Outside Man till en sådan fantastisk film, är främst miljöerna ifrån ett slitet Los Angeles i början på 70-talet. Vi får se staden genom fransmannens ögon, en blandning av förundran och äckel inför den kaliforniska upplevelsen, något som gör filmen till en av de stora filmerna om änglarnas stad. Sällan har själva staden Los Angeles spelat en sådan central roll i en film.

The Outside Man har ett sällsynt funkigt soundtrack av Michel Legrand. Långt ifrån de mer sofistikerade toner man brukar förknippa med honom.
The Outside Man får ni leta upp på import-dvd, men det är väl värt besväret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar