måndag 6 maj 2013

Veckans Film: Scarecrow/Fågelskrämman (1973).


Fågelskrämman kan betecknas som den tänkande personens "buddy - movie". Mitt under den gyllene New Hollywood-epoken släpptes den här existentiella och djupt komplexa filmen 1972, med Gene Hackman och Al Pacino i huvudrollerna som två "luffare" med stora planer, på drift i ett aggressivt USA som de inte längre känner igen. De båda huvudrollsinnehavarna var vid den här tidpunkten unga och heta, helt utan maner eller slentrian i skådespeleriet, Al Pacino har exempelvis aldrig varit så nedtonad som här, medan Gene Hackman som alltid ger järnet.

Fågelskrämman får en extra udd genom att det finns en slags latent homosexualitet i de båda männens skakiga vänskap, även om regissören Jerry Schatzberg hävdade att det var film om mäns högst platoniska kärlek, huruvida det stämmer får väl åskådaren bedöma, men det finns en ömhet i de båda stjärnornas samspel som är smått unikt i mainstream-film.

Cinemateket i Stockholm visar Fågelskrämman på stor duk nu på fredag kl 18.00. Ta er dit om ni kan, filmens naturrealistiska foto är exceptionellt. Filmen finns även på dvd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar