tisdag 30 april 2013

The Gatekeepers.


Searching For Sugarman i alla ära, men den dokumentär som borde ha fått vinna en Oscar i vintras var The Gatekeers, en pratig dokumentärfilm om den israeliska säkerhetstjänstens framgångar och misstag. Absoluta höjdare inom det israeliska säkerhetsetablissemang berättar öppenhjärtigt i The Gatekeepers om den gäckande fred som ständigt har glidit ur händerna. Vad de kommer fram till är att en fredlig framtid för Israel är omöjlig utan en permanent fredsuppgörelse med palestinierna (istället för det illusionistiska "status quo"-läge som gäller nu).

The Gatekeepers kan ni se på URPlay fram till oktober: http://urplay.se/Produkter/175199-Varlden-Gatekeepers. Vem har inte sagt att public service är fantastiskt.

söndag 28 april 2013

Epos no 2 ifrån VED.


VED:s självbetitlade debutalbum var ett av förra årets mest omistliga skivsläpp, och glädjande nog håller det skånska instrumentalbandet stilen på epos no 2: VED – Spectra. Spectra är till och med strået vassare än föregångaren. Albumet består av enbart två långa låtar, fyllda av neo-kraut och dovt ljuva melodislingor. Det kräver självklart full koncentration av lyssnaren, men det är mödan värt. Vackrare och mer oroande musik kan ni inte höra idag. VED är nog den främsta musikerkonstellation som finns i det här landet just nu. Kanske är de det bästa svenska bandet sedan Abba? Så bra är faktiskt VED

lördag 27 april 2013

Give Poetry A Try.


Ge poesin en chans. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. De här poesi-flaskor är signerade konstnären Karl Holmqvist, och finns just nu att beskåda på Moderna Museet, som har en liten mini-utställning (ett nytt koncept på museet som kallas för Moment) med konstnären  Det rör sig om konceptuell konst som både är bra och dålig, men flaskornas etiketter är hursomhelst fullkomligt geniala.

fredag 26 april 2013

George Jones R.I.P.


Ytterligare en av de stora rösterna har tystnat. Countrysångaren George Jones har avlidit åttioett år gammal. Egentligen är det ett smärre mirakel att han blev så gammal. Mannen var under sin röriga levnadsbana illa ute flera gånger, efter ett bitvis alldeles för tight förhållande till alkohol och droger, men Tammy Wynettes ex-make kom alltid mirakulöst tillbaka på banan.

George Jones var både en "cool cat" och en fjant, men han hade en röst som var bortom den här världen. Kallad för country-musikens Frank Sinatra (och av Sinatra själv framlyft som den näst störste sångaren efter sig själv) är George Jones mest känd för smöriga ballader med mycket stråkar. Kanske inte för alla, men det här är musik som framstår som alltmer tidlös ju äldre du blir. Det finns en smärta i George Jones röst som känns påtagligt självupplevd. Ett faktum som placerar denne något kitschiga country-stjärna bland de största, inte bara inom countryn.

George Jones hann spela in massor med musik, och allt är inte omistligt  Musiktidningen Sonic har dock satt samman en utmärkt spellista när han fyllde jämt häromåret: Sonic: Grattis, George Jones!. Det är där du ska börja om du är obekant med George Jones.

torsdag 25 april 2013

Stockholms internationella seriefestival nu i helgen.


I morgon fredag är det dags. Då öppnar den femtonde årgången av Stockholms internationella seriefestival på Kulturhuset. Programmet är det mest omfattande hittills  och det finns programpunkter för alla. Det bästa tipset är dock att bara strosa runt på festival-området, insupa stämningen, och kanske köpa ett serie-fanzine som du visste fanns.

Läs mer om seriefestivalen här: http://kulturhuset.stockholm.se/Undersidor/Stockholms-internationella-seriefestival-2013/.

onsdag 24 april 2013

Musikaliska valrossar.



Få musikskribenter i det här landet är lika säkra i sina musiktips som Dagens Nyheters Nils Hanssson. Vet inte hur mycket musik som jag inte hade upptäckt, om det inte vore för honom. Nu senast det svenska neo-kraut (i brist på bättre genre-klassifikation) - bandet Walrus. Deras första skivsläpp är ett helt fantastisk fyrspår långt mini-album med filmisk svävande musik (som även för en hel del oväsen emellanåt): Walrus – Walrus.


De svenska valrossarna var inte först med att benämna sig efter ett av jordens mest imposanta djur. Ett obskyrt brittisk proggband var först med gruppnamnet i början av 70-talet. Låter inte alls speciellt bra: http://grooveshark.com/#!/album/Walrus/5963835, men de båda banden har i alla fall en känsla för snygg skivomslagsdesign gemensamt!


tisdag 23 april 2013

måndag 22 april 2013

En bok om en högst verklig kris.


Den enda invändning som jag har emot Emanuel Sideas reportagebok Skräck Och Avsky I Euroland, är att den inte är för kort. Veckas Affärer-journalisten Sidea har skrivit en utmärkt bok om sina resor i ett krisande Sydeuropa. En kris som både är ekonomisk, politisk, moralisk, och social. Som så ofta blir det de längst ned som drabbas hårdast, följt av att medelklassen (och därmed själva samhällsfundamentet) urholkas. De rika kan däremot sitta stilla i båten. De klarar sig alltid.

Efter att ha läst Emanuel Sideas reportage, kommer din sommarsemester vid Medelhavet helt klart få en annan innebörd  Misären finns bara runt hörnet. I södra Europa händer idag på 2000-talet att laglydiga och skötsamma människor går till sängs hungriga. Utvecklingen i vår världsdel går bakåt med en skrämmande hastighet.

söndag 21 april 2013

En annan bild av Afrika?

Ingen har väl missat att fotografen Jens Assur för tillfället har en stor utställning på Liljevalchs med fotografier ifrån afrikanska metropoler. Utställningen Africa Is A Great Country ska ge en bild av det nya Afrika, långt ifrån västvärldens uppfattning av en världsdel plågad av misär. Det är något som Jens Assur både lyckas/och inte lyckas med. Bilderna är mäktiga (och ofta ödsliga) med sina stora printar, de visar för all del ibland upp en afrikansk medelklass som liknar sina klassfränder annorstädes, samtidigt ger  fotografierna en känsla av att det "nya" Afrika för all sitt ökande välstånd inte behöver bli jämlikt. Utvecklingen pekar kanske snarare emot ett slags tvåtredjedels-samhälle, en utvecklingen som accelererar nästan överallt, och inte bara på den afrikanska kontinenten

fredag 19 april 2013

Kricket.


Sveriges mest orättvist ouppmärksammade författare måste helt klart vara Per Johansson. Hans lysande debut Göteborg I Päls är en modern klassiker, uppföljaren Cancersurfare var även den väldigt läsvärd, och nu är hans tredje roman Kricket här. Hans epileptiska berättarteknik ifrån de tidigare böckerna är intakt, men hans litterära stil blir allt mer sofistikerad till sin struktur.

Vi får i romanen följa en psykotisk doktorand i historia som kört fast med sin avhandling om Karl XII. Sakta men säkert går hennes och kungens liv in i varandra när vansinnet alltmer tränger sig på. Cricket har även en högst oväntad twist (som jag inte vill berätta om här), ett berättarknep som höjer romanen till något utöver det vanliga, och visar hur Per Johanssons författarskap ständigt utvecklas.

torsdag 18 april 2013

Do The Sambola!

Damsels In Distress var inte någon ny Metropolitan, men Whit Stillmans första nya film på evigheter var ändå en mestadels trevlig bekantskap. Dialogen är bitvis "to die for", även om historien om några besserwisseriga college-tjejer, kanske saknade tillräckligt med djup för att nå upp till regissörens fornstora dagar (fast hans filmer brukar bli bättre vid omtittningar).

onsdag 17 april 2013

Bon Death - nu som pin!



Det finns inget bättre än band som satsar med stil, och ser värdet med en snygg logga. I väntan på det första fullängdsalbumet (eller i brist på det någon slags ny musik) ifrån Sveriges bästa osignade band Bon Death, kan vi nöja oss med färska Bon Death - pins att pryda kavajslaget med. Pinsen är väl inte helt lätta att få tag på, men skicka ett snällt mail till bondeath@gmail.com, så kommer det säkert en pin med posten.

Bon Death låter även sin coola logga pryda en farfisa-orgel. Finns tillskillnad ifrån pinsen bara i ett exemplar tyvärr.


tisdag 16 april 2013

Veckans Film: The Perks Of Being A Wallflower (2012).



Bra "ungdomsfilmer" växer inte på träd direkt, därför var The Perks Of Being A Wallflower en sådan trevlig bekantskap (trots att titeln gav jobbigt sökta "quirky"-föraningar). Filmen är baserad på en kultförklarad roman ifrån 1999 om en mobbad tonårskilles möte med en samling andra udda existenser som förändrar hans liv.

Vad som gör The Perks Of Being A Wallflower till en sådan genuint ömsint originell film, är främst att den lyckas fånga det tidiga 1990-talet i all sin ocoola fulhet. En tid innan internet, då kassetband fortfarande var en livsviktig artefakt, och nörden var lång ifrån hipp. De klassiska High-School-schablonerna var då fortfarande mer av än realitet än idag (?), vilket i filmen kontrasteras med en skön osentimentalitet i berättandet.

The Perks Of Being A Wallflower finns i alla välsorterade dvd-butiker. Stephen Chboskys litterära förlaga kom på svenska redan år 2000 med den inte helt lyckade titeln Wallflower Konsten Att Titta På.


söndag 14 april 2013

Tropical Breeze.


Konsthallen Magasin 3 i Frihamnen fortsätter att vara den enda plats av format för ny konst i huvudstaden  Just nu har de bland annat en utställning med den New York-baserade konstnären Mika Rottenberg. Det är konceptkonst med betoning på video-verk, som ibland är helt lysande. Framförallt då de papperslådor som hon har skapat för det fiktiva våtservett-märket Tropical Breeze. En slags uppdaterad variant av Andy Warhols Brillo-lådor. Fullkomligt briljant.

Läs mer om utställningen här: http://www.magasin3.com/se/blog/exhibitions/current/mika-rottenberg/.


lördag 13 april 2013

Rädda Rönnells!


Ingen som har läst kultursidorna i veckan har väl missat att Rönnells antikvariat är hotat. Den subventionerade hyran höjs, och om inte någon rik "mecenat" eller espresso-maskin dyker upp, riskerar lokalen med det anrika antikvariatet att bli ny adress för valfri flådig bar/inredningsbutik/produktionsbolag. Verksamheter som inte direkt saknas i grannskapet.

Även om antikvariatens död inte är något som man behöver gråta några tårar över (utbudet är större och mer lättillgängligt på nätet), är Rönnells mycket mer än gamla böcker. De har en egen utgivning av avantgarde-litteratur som de svenska förlagen i vanliga fall undviker, plus att det anordnar en mängd kulturaktiviteter utanför mittfåran i lokalen. Rönnells är alltså ett av fåtaliga okommersiella vattenhål som det lider akut brist på i innerstaden.

Så gå med i en protestgrupp, sprid ordet, och besök antikvariatet för stödköp. De säljer även merchandise för er som är allergiska mot begagnade böcker.

Läs mer om Rönnells aktiviteter och äventyr här: http://www.ronnells.se/.

                         

fredag 12 april 2013

Vackert och övergivet.

                                Hur kunde sådana här vackra platser bli övergivna? Fotografierna av "världens trettiotre mest vackra övergivna platser" är utan tvekan imponerande:  http://www.buzzfeed.com/awesomer/the-33-most-beautiful-abandoned-places-in-the-world. Begreppet ruinturism får en helt ny innebörd. De spår vi lämnar efter oss behöver inte vara förfulade.




torsdag 11 april 2013

Klas Östergrens Ravioli.


Nyskapande Novell-företaget Novellix har nu kommit fram till en korthistoria av Klas Östergren. Ravioli är under trettio sidor kort, men är en storartad läsupplevelse oberoende av sin längd. Östergrens tragiska historia om en förälskad byggbas, har samma svung i språket som författaren hade i sin ungdoms dagar. Ravioli är så bra att den mycket väl kunde fungera som ett embryo för en riktig fulländad Östergren-roman, å andra sidan kan den här berättelsen knappast bli bättre än i sin destillerade form.

Ravioli (och övriga noveller i Novellix utgivning) passar utmärkt för en resa med kollektivtrafik. Din resa blir så mycket bättre i stora författares (korta) sällskap.

onsdag 10 april 2013

Album som du inte visste att du behövde höra: I Just Can't Stop It (1980).


Efter Thatchers död har all anti-Tahtcher musik hamnat i ropet igen, och den största låten av dem alla är Stand Down Margaret med The Beat (även kända som The English Beat). Stand Down Margaret finns med på gruppens utmärkta debutalbum I Just Can't Stop It ifrån 1980. Ett album som med eftertryck visar att The Beat var det bästa bandet efter The Specials i det tidiga 80-talets brittiska neo-ska våg. Precis som med The Specials var The Beats saga kort, och i början kommersiellt framgångsrik, för att sedan tyvärr sluta i hybris. Tre album på tre år, även om ingen av de båda (i för sig fina) efterföljarna kom i närheten av den omedelbara spelglädjen på bandets debut: The Beat – I Just Can't Stop It [Deluxe Edition].

tisdag 9 april 2013

Mera Maggie!


Okey, här kommer liter mer läsvärt om Margaret Thatcher: http://www.aftonbladet.se/kultur/article16561805.ab, och: http://www.pressyltaredux.com/2013/04/margaret-thatcher-1925-2013/, och http://www.expressen.se/kultur/gardell-margaret-thatcher-ingen-hjalte/. Om ni vill läsa något mer positivt om järnladyn, kan ni förslagsvis surfa in på våra två stora Stockholms-morgontidningars hemsidor.

Många väljer att lyfta fram de fina anti-Thatcher låtar som hon inspirerade till. Även om vissa (framförallt de som önskade hennes död) kanske gick för långt, väckte Thatcher-hatet ibland fram politisk pop av högsta klass. Exempelvis den här bortglömda minimalistiska Elvis Costello-låten ifrån 1983. Pills And Soup var mindre en hit i Storbritannien trots sin okommersiella produktion.

Margaret Thatcher bidrog även ofrivilligt till att ge den brittiska filmen en välbehövlig kreativ injektion. Hennes hårda styre ledde till den comeback för diskbänksrealismen (och inte minst Ken Loach) som utmärker den bästa brittiska filmen än idag. Shane Meadows pågående This Is England-projekt är väl den främsta skildringen av Thatcher-åren på celluid, i alla fall till någon filmatiserar David Peaces maffiga guvarbetarstrejk-epos GB84.

måndag 8 april 2013

Det är fortfarande "Stand Down Margaret" som gäller!


Man ska inte prata skit om de avlidna, men för Margaret Thatcher är jag beredd att göra ett undantag. Få demokratiskt valda politiska ledare har i grundens ställt till med så mycket bestående orättvisor som hon. Insatta personer påpekar idag att det var de av Margaret Thatcher initierade avregleringarna av finansmarknaderna, som ligger bakom den ekonomiska kris som vi inte ser något slut på. Spöket av järnladyn fortsätter alltså att hemsöka oss, och kommer så att göra även efter hennes död. Det ojämlika Storbritannien, där utvecklingen snarare går bakåt, finns kvar, den "neo-liberala" politik som alltid har varit ett fiasko vägrar att dö, den europeiska socialdemokratin som en gång var det mest framgångsrika politiska systemet i världshistorien, är en skugga av sitt forna jag. Socialismens nederlag inleddes på de brittiska öarna, för att sedan sprida sig till kontinenten.

Det mest slående med Mrs Tahtchers politiska karriär är annars att hon framförallt hade tur. Tur med att hennes företrädare James Callaghan väntade in i det längsta med att utlysa val, tur med att "the winter of discontent" gav britterna en falsk bild av ett land på gränsen till kollaps, tur med politiska motståndare som skrämde medelklassen, tur med att Labour under första halvan av 80-talet var upptagna med inre stridigheter, tur med att Argentina invaderade Falklandsöarna, och framförallt tur med det brittiska valsystems enmansvalkretsar. Något majoritet av det brittiska folket röstade aldrig på henne (Torys andel av rösterna sjunk defacto i varje val efter segern 1979).

Det är fortfarande "Stand Down Margaret" som gäller!

lördag 6 april 2013

Lev för våren?

Är våren här nu? Vi får hoppas att varningsrapporterna om nya snöoväder är bogus. I dag har jag i alla fall njutit av glass i Rålambshovsparken med smältande snö under mina fötter, mer tidig vår kan det inte bli, om man inte räknar den här garage-rock klassikern ifrån 1967. The Lemon Drops är ett av många musikaliska akter ifrån 60-talet som inte ens fick uppleva en droppe välförtjänt uppskattning under den tid som de var verksamma. År senare har I Live In The Springtime nästan fått.

fredag 5 april 2013

Robert Altman - mania. Jag betygsätter (nästan) alla Altman-filmer.

Jag känner mig generös, och har därför betygsatt nästan alla Robert Altmans filmer på en skala mellan + och +++++. Som ni kan se av mina betyg, anser jag att regissörens 70-tal saknar motstycke när det gäller kvalitet, att hans "förlorade" 80-tal är en högst blandad kompott, och att åren efter hans 90-tals comeback kanske är lite överskattade.

Listan här nedan gäller Robert Altmans långfilmer för bio. TV-filmer, TV-serier, och annat finns inte med.


1957 – The Delinquents – inte sett.
1957 – The James Dean Story – inte sett.
1968 – Countdown – inte sett.
1969 – That Cold Day in the Park - +++.
1970 – Mash - +++.
1970 – Brewster Mcloud - ++++.
1971 – McCabe & Mrs. Miller - +++++.
1972 – Images – inte sett.
1973 – The Long Goodbye - ++++.
1974 – Thieves Like Us - +++++.
1974 – California Split - +++++.
1975 – Nashville - ++++.
1976 – Buffalo Bill and the Indians or Sitting Bull's History Lesson - ++++.
1977 – 3 Women - +++++.
1978 – A Wedding - ++++.
1979 – A Perfect Couple - ++++.
1979 – Quintet - +.
1979 – Health - ++.
1980 – Popeye – inte sett.
1982 – Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean - ++++.
1983 – Streamers - ++.
1984 – Secret Honor - ++++.
1985 – Fool for Love - ++.
1987 – O.C. & Stiggs – inte sett.
1988 – Beyond Therapy – inte sett.
1990 – Vincent och Theo – inte sett.
1992 – The Player - ++.
1993 – Short Cuts - +++.
1994 – Prêt-à-Porter - ++.
1996 – Kansas City - ++.
1998 – Gingerbread Man - ++.
1999 – Cookie's Fortune - +++.
2000 – Doctor T & The Women - +.
2001 – Gosford Park - +++.
2003 – The Company - +++.
2006 – A Prairie Home Companion - ++.

torsdag 4 april 2013

Veckans Film: A Perfect Couple (1979).



Robert Altman avslutade sitt magiska sjuttiotal med hela tre filmer som var klara för release 1979. Tråkigt nog kom denna trippel publikfiaskon som knappt hittade ut till biograferna, signalera att Robert Altmans status som världens då främsta regissör var över, Men om Quintet är genomusel, Health är en märklig ensemble-film med en känsla av upprepning, är A Perfect Couple det bortglömda guldkornet i Robert Altmans sjuttiotalsproduktion, en film som knappt ens regissörens egna beundrare väljer att lyfta fram.

A Perfect Couple är Robert Altmans alldeles egna variant av en klassisk romantisk komedi (med sedvanlig kalejdoskopisk känsla), och samtidigt ett porträtt av det sena 70-talets post-hippie musikaliska scen i Kalifornien. En bohemisk körsångerska i ett rockband på gränsen till genombrott, blir via en video-dejtingsservice bekant med en tämligen traditionell äldre möbelhandlare. Inte det perfekta paret på pappret, men allt kan hända i en Altman - film.

Kuriosa: Filmens briljant betitlade band Keepin "Em Off The Streets fanns i verkligheten. Dessvärre misslyckades Robert Altman ambitiösa lansering av bandet när filmen blev en flopp.  

A Perfect Couple får ni försöka hitta på import-dvd. Filmens vinyl-soundtrack lär vara ännu svårare att få tag på.

onsdag 3 april 2013

Brian Eno-hyllning med kammarorkester på lördag.


Nu på lördag bjuder Södra Teatern i Stockholm på något exklusivt. De anordnar en konsert med Brian Eno-musik, tolkad av kammarorkestern Modern Fantazias, under ledning av den excellenta dirigenten Hans Ek. Jag hade förmånen att för två år sedan uppleva en liknande konsert (med Bowie/Kraftwerk-tema) med denna konstellation, och kan lova att konserten på lördag kommer att bjuda på något alldeles extra. Alla som har lyssnat på Brian Enos fortfarande något underskattade solo-skivor, vet att hans atmosfäriska musik borde sitta som som hand i handske hos en klassisk ensemble.

Lär mer om konserten, och köp biljetter här: http://www.sodrateatern.com/sv/Program-och-biljetter/Evenemang/Modern-Fantazias-Brian-Eno-Celebration/.

tisdag 2 april 2013

Le Corbusier 4Ever.



Älskade och hatad. 1900-talets främsta arkitekt Le Corbusier (sorry Frank Lyold Wright) är ständigt aktuell, men är extra mycket i ropet just nu. Det är bra två veckor kvar av Le Corbusier - utställningen på Moderna Museet: http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Utstallningar/2013/Moment---Le-Corbusier/, och i dagens Svenska Dagbladet finns det en väldigt intressant historisk översikt över Le Corbusiers inflytande. En inspiration som går igen i både den fantastiska modernismen som aldrig har överträffats, och den oftast hemska inhumana stadsplanering som ledde till Europas ökända betongförorter:  http://www.svd.se/kultur/understrecket/le-corbusiers-framtid-har-blivit-historia_8044278.svd.

måndag 1 april 2013

Album som du inte visste att du behövde höra: Bitter Sweet (1972).



Bitter Sweet med The Main Ingredient, är ett av alla fina soul-album ifrån 70-talet som av någon oförklarlig anledning inte uppnått välförtjänt klassiker-status. Sammetslen smör-soul blir inte bättre än så här. Bitter Sweet är fullt i klass med det bästa ifrån Delfonics/Stylistics.

Visserligen fick den här välsjungande trion sin största kommersiella framgång med albumet (och framförallt singeln Everbody Plays The Fool), men The Main Ingredient har förblivit en angelägenhet för finsmakare, ett av alla dessa märkliga gruppnamn som dyker på samlingsskivor med obskyr soul.

Lyssna på Bitter Sweet här:http://grooveshark.com/#!/album/Tasteful+Soul+Bitter+Sweet/8547433. Albumet paras där ihop med föregående års Main Ingredient-album Tasteful Soul, en fin skiva det med, men inte lika bra som den ljuvliga Bitter Sweet som börjar med spår 11.