tisdag 27 maj 2014

Album som du inte visste att du behövde höra: Studio (1967).


I söndags kväll dog Tommy Blom i cancer. På senare år mest känd som radiopratare, men mest ihågkommen som bildskön sångare i Tages, Sveriges största och bästa sextiotalsband.  Den svenska sextiotalspopen var välmenat taffligt, och lät oftast som ett andra klassens Hollies. Det gällde även för Tages, fram till deras lysande album Studio ifrån 1967: Tages – Studio. Ett album som inte bara är "bra för att vara svenskt", utan tåls att jämföras med den bästa musiken ifrån samma tid.

Studio var ett ambitiöst album inspelat i den legendariska Abbey Road - studion, fullt med pop - psykedelika, avig garage-rock, svenska spelmansfolktoner, och socialt relevanta texter, samt välgörande nog nästan helt utan de studio - gimmicks som har daterat så många andra pop-produktioner ifrån samma tid.

När albumet släpptes hade dock luften börjat gå ur den svenska popbandsvågen, och Studio fick återupptäckas åratal senare. Tommy Blom hoppade av Tages, och gruppen upplöstes efter att par lysande singlar följande år (som passande nog finns med som bonusspår på återutgåvan av Studio).

2 kommentarer:

  1. Tages album Studio är helt outstanding i 60-talets svenska popmusik!!!
    mvh Göran Brandels

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera