torsdag 22 maj 2014

Putins folk.


Rysslands president Vladimir Putin lär väl bli årets man av alla fel anledningar. På hemmaplan är han dock populärare än på länge. Förklaringen till det ligger inte bara i aggressiva utrikespolitiska äventyr. Under Putins styre har en ny medelklass växt fram som lever ett anständigt liv med västeuropeisk standard.

Ï journalisten Kalle Kniviläs pinfärska bok Putins Folk får vi möta dessa Rysslands nöjda tysta majoritet. De ser reella förbättringar i sina liv efter 80/90-talens kaos, men bryr sig föga om politik, eller Vladimir Putin heller för den delen. Vilket får en att misstänka att Putins regim vilar på lika delar apati som konsumtion.

Även om Putins Folk gör att man förstår dagens Ryssland lite bättre, står den samtidigt klart att status quo inte kan vara för evigt. Precis som hos många auktoritära stater bygger välståndet i Ryssland enbart på naturresurser, och det är troligt att dagens unga ryssar både kommer att kräva mer av sina ledare, och även vilja ha en stat som fungerar normalt. Korruption, dålig infrastruktur, ett obefintligt civilsamhälle, censurerad media är den andra sidan av Vladimir Putins "framgång". Något som kan betala sig dyrt i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar