lördag 13 december 2014

Ingen jul utan Beach Boys?

Jul igen och en nog så god anledning till att spisa lite Beach Boys. Ni hörde rätt, Beach Boys och julen går hand i hand som surfbrädan och julgranen. Beach Boys relation med julmusiken har en lång och lite kuriös historia i bandets märkliga karriär.

Redan 1963 gav bandet ut den klassiska fartiga julsingeln Little Saint Nick, numera en av dessa julstandards som inte omedelbart får en att slänga ut radion genom fönstret under julhelgerna. Succén med den låten gjorde det i princip obligatorisk med en hel jul-LP efterföljande jul, även om det måste ha varit lätt bisarrt att spela in jullåtar mitt i den kokande juni-hettan i Kalifornien sommaren 1964. The Beach Boys' Christmas Album var naturligtvis en snabbt ihopstressad produkt som julskivor oftast är. Brian Wilson hade väl viktigare musikaliska projekt att tänka på, men tillräckligt mycket av den formliga ostoppbara briljans som präglade Brian Wilson skaparkraft under den här tiden spillde över på julskivan för att göra den mestadels njutbar. Dessutom samarbetade Brian Wilson med sin idolers The Four Freshmens arrangör Dick Reynolds på LP-sida 2, där Beach Boys sjunger jullåtar i klassisk stil med komp av en symfoniorkester. Bitvis himmelskt vackert.

Tio år fram i tiden var Brian Wilson kreativt och personligt kaputt, hans band hade i hans frånvaro utvecklats alltmer till en nostalgi-akt. Lite slumpartat kanske spelade Beach Boys en dag i november 1974 in en ny jullåt signerad Brian Wilson, vilken kom att bli den enda nya studioinspelning släppt av Beach Boys under de "förlorade åren" 73-76. Den tämligen punschiga Child of Winter (Christmas Song) fick typiskt nog sin release dagen före julafton i USA, vilket i linje med bandet ständiga otur omöjliggjorde alla chanser till att få en julhit (även om Child Of Winter om vi ska vara ärliga inte direkt är någon ny Little Saint Nick).

Tre år senare efter en misslyckad comeback av Brian Wilson var Beach Boys i upplösningstillstånd. Helt rätt tid att spela in ett nytt julalbum tyckte bandets nya boss Mike Love som ville komma ur gruppens dåvarande skivkontrakt. Tillsammans med en en förvirrad och psykiskt sjuk Brian, Al Jardine som fick agera musikalisk motor i hans ställe, plus gruppens turnéband (men minus Carl & Dennis Wilson som inte ville medverka i detta på förhand utdömda musikaliska äventyr), reste Mike Love till sin gurus Maharishis meditations-universitet i Iowa för att snabbt spela in lite julmusik (Brian Wilson ska enligt uppgift ha ägnat den största delen inspelningssessionerna åt att spela pingis). Resultatet föll inte skivbolaget på läppen, det tänkta albumet Merry Christmas From The Beach Boys gavs aldrig ut, utan istället lades nya sångpålägg på flera av de inspelade jullåtarna, som omarbetade tillsammans med annan skåpmat utgjorde 1978 års mediokra M.I.U: Album, där Beach Boys fåfängt försöker återskapa 60-talets kommersiellt gångbara popsurf-sound, den skiva som en gång för alla gjorde klart att Beach Boys inte längre var att räkna med som vare sig kommersiell eller musikalisk kraft.

Ironiskt nog hade det varit en bättre idé att släppa julskivan. Den hade i alla fall innehållit Brian Wilsons härliga svängiga jullåt Winter Symphony som visar att hans talang aldrig helt gick förlorad även i de mörkaste av ögonblick, och Dennis Wilsons mästerliga Morning Christmas, inspelad av honom själv hemma i Los Angeles, en meditativ julhymn fullt i klass med det formidabla solo-material som han spelade in under denna tid.

Allt julmaterial inspelat av Beach Boys 63-77 finns samlat på samlingsskivan Christmas With The Beach Boys: The Beach Boys – Christmas With The Beach Boys. En härlig arkivrensning där guldklimpar blandas med pinsamheter och kuriositeter. Inget annat att vänta när vi får följa Beach Boys relation med julen med start i en tidlös julstandard och slut i ett refuserat julalbum.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar