lördag 6 december 2014

Pyongyang på svenska.


Kanadensaren Guy Delisles Nord Korea-skildring i serieform Pyongyang har äntligen kommit på svenska, tack vare finfina Placebo Press (alla dessa nystartade entusiastiska serieförlag i Sverige gör verkligen allt för att höja den nionde konstartens status i vårt land). Denna modern klassiker ifrån 2004 beskriver den månader i den nordkoreanska huvudstaden som Guy Delisle spenderande som gästarbetande animatör för fransk tecknad barnfilm (nordkoreanerna tvekar inte att få tillgång till västvaluta med billig arbetskraft som utbyte). En lätt surrealistisk tillvaro där han ständigt återföljdes av en guide och en tolk som gjorde allt för att ge regimens förklaring till konstigheterna i det stängda landet.

I underfundigt realistiska serierutor får vi se en värld av halvfärdiga monument och bristfälliga försökt till lyx. De vanliga nordkoreanerna får Delisle ingen kontakt med även om han velat, det faktum att landet är ett enda gigantiskt arbetsläger demaskeras med hjälp av förställd entusiasm inför det som hans nordkoreanska värdar hävdar är väldens bästa land. Både helknäppt och förskräckligt på samma gång.

Guy Deslie har skrivit fler reseskildringar i serieform och därmed hittat sin nisch, men det är med Pyongyang som ni ska börja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar