Det verkar vara kutym för folk som var involverade i filmbranschen under 60/70 - talen att ge ut avslöjande självbiografier. Det är inte så konstigt eftersom det aldrig har gjorts mer tidlösa filmer än då, när det ofta var lika mycket action och dåligt uppförande bakom kameran som framför. Den brittiska producenten Michael Deeley är den senaste att berätta om sina erfarenheter i en bok med den hopplösa titeln Blade runners, Deer hunters & blowing the bloody doors off. Deeley har producerat tre av filmhistoriens absoluta klassiker: Mannen utan ansikte, Deer hunter och Blade runner (och även överskattade kultfilmer som The italian job, The Wicker man och Convoy).
Bokens förtjänst är just att den visar på det faktum att utan producenten, ingen film. I framförallt Hollywood är det ofta producenten som gör det största arbetet med filmen och regissören kommer in för att förvekliga producentens visioner. En av de främsta anledningarna till att det gjordes så många bra filmer under 60/70 - talen var att det fanns många så kallade "kreativa" producenter som var mer intresserade av att satsa på spännande projekt, än att tjäna pengar.
Tyvärr är Deeleys bok i övrigt inte överdrivet intressant. Som person är han inte särskilt spännande och hans privatliv får vi inte veta något om. Är du intresserad av den här perioden så vet man redan mycket av det han berättar och han ägnar oproportionerligt utrymme åt att ge igen på gamla ovänner (bland dem Deer hunters briljanta regissör Michael Ciminio i vad blir en en pinsam personlig vendetta). Det först i de avslutande kapitlen där Blade runner avhandlas som det blir riktigt kul. Inte så konstigt då denna visuellt anslående film flyttade fram gränserna för vad film kunde vara (det hade inte skadat med lite mer anekdoter från Mannen utan ansikte, en film som gjorde samma sak). Uppenbart är det Blade runner som författaren är mest stolt över och kanske borde han ha skrivit en bok som enbart behandlade den upplevelsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar