torsdag 29 december 2011

100 album du inte visste att du behövde höra #9 Images (1972).

Jag har inte sett Robert Altmans tämligen svårtillgängliga film Images ifrån 1972, uppenbarligen en Persona - homage/rip-off som inte gick hem hos vare sig kritiker eller publik 1972 (något som tyder på att det är en underskattad film som bör ses om tillfälle ges). Soundtracket till Images av John Willliams finns däremot tillgängligt på Spotify: (John Williams – Images - Original Motion Picture Soundtrack), och kan inte beskrivas som något annat än sensationellt.

Det här var i början av John Williams karriär, innan han blev känd som den traditionella filmmusikens främsta utövare. Soundtracket till Images påminner snarare om Ennio Morricone när han är som mest utflippad, eller  Bernard Hermann med en twist. Det kan kanske förklaras med att John Williams förvisso hade hjälp under inspelningen av den japanska experimentella musikern Stomu Yamashta, det är han som står för de oväntade ljudinslagen på gränsen till oväsen (dock på John Williams instruktioner).

Det här är musik som ibland är genuint obehaglig, bitvis skirande vacker, och totalt fullkomligt oförutsägbar. Synd bara att John Williams inte kom att göra så många fler soundtracks av den här typen under den fortsatta karriären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar