torsdag 13 september 2012

Run Ronnie Run.


Snart är det presidentval i USA igen, och vältajmat nog ligger en Ronald Reagan-dokumentär uppe på SVTPlay: http://www.svtplay.se/video/268175/reagan. Lite oväntat är det en hyfsat balanserad dokumentär, som låter såväl anhängare som belackare till den gamla presidenten komma till tals. Oavsett politisk åskådning, är den här ett måste för alla politiskt intresserade, inklusive alla Reagan-hatare där ute.

Framförallt visar den här filmen på kontrasterna i Ronald Reagans liv och gärning, genom att peka på de skiljelinjer som gör hans eftermäle så svårt att värdera. Räddade han sitt land, eller förstörde han det? Var han en krigshetsare, eller fredens furste? En demokratis förkämpe, eller en neo-fascist? Var han en stor politisk visionär, eller en enkelspårig högerman?

Denna dokumentärfilm kanske inte fick mig att ändra min negativa grunduppfattning om Ronald Reagan, men den fick mig att inse att denna tämligen icke-intellektuella man förändrade världen mer, än de flesta av sina föregångare och efterföljare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar