torsdag 20 september 2012

Världen Av I Går - årets återutgivning.


Det finns återutgivningar, och det finns återutgivningar. Dels klassiker som alla förhoppningsvis har läst, men som ändå prånglas ut i nya "fräscha" nyöversättningar, och dels nyreleaser av böcker som ingen minns, men som är betydligt bättre än det mesta i litteraturhistoriens kanon.

Till den sistnämnda kategorin hör Stefans Zweigs memoar Världen Av I Går, en sorgeskrift över den europeiska civilisation som det första världskriget och nazismen förstörde. Stefan Zweig är idag bortglömd, men var en världskändis under sin levnad, med läsare över hela världen. Han tvingades av förutseende, och fara för sitt eget liv, först fly ifrån sitt hemland Österrike, och sedan ifrån den europeiska kontinent som han älskade, pga sitt judiska ursprung.

Världen Av I Går skrevs strax före Pearl Harbour, och Stefan Zweig hann ta sitt liv innan vändningen i det andra världskriget kom. Därför präglas den här gripande boken av en avgrundsdjup pessimism. Stefan Zweig hade bokstavligt förlorat allt, men efterlämnade ändå det här dokumentet av en tillsynes utopisk epok, som slutade i ett avgrundsdjupt mörker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar