fredag 28 september 2012

Veckans Film: En Vandring I Solen (1978).


I veckan har det släppts en box med tre Slas-filmatiseringar (jag har bara sett en av dessa, Henrietta med en skönt nedtonad Janne "Loffe" Carlsson i huvudrollen). Jag har dock svårt att tro att någon av dessa tre filmer kommer i närheten av en annan Stig Claesson-filmatisering, nämligen En Vandring I Solen ifrån 1978 i regi av Hans Dahlberg. Gösta Ekman briljerar i en (o)rolig roll som en alkoholiserad sportjournalist, som hamnar i en turistort vid Medelhavet för att i princip gå ned sig helt. Där träffar han en ljuvlig norsk reseledare, men lyckan visar sig vara flyktig.

En Vandring I Solen bjuder bland annat också på en oförglömlig biroll av Sif Ruud, odödliga repliker av typen "du tror att du är smartare än alla andra, därför blir du ensam", en ögonblicksbild av småsunkig svensk charter-tillvaro i sluten av 70 - talet, och stor komik när Gösta Ekman ska gå in en medpassagerares skor.

En Vandring I Solen släpptes för några år sedan på DVD av det Folket Bio/Svenska Filminstitutet. Den borde gå att få tag på om man letar lite (den finns även exempelvis på LoveFilm).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar