torsdag 18 oktober 2012

Fascisten/Il Conformista - en av världens bästa filmer har släppts på svensk DVD.

En av filmhistoriens bästa filmer, har precis släppts på svensk DVD av eminenta återutgivningsbolaget Studio S. Det rör sig om Bernardo Bertoluccis mästerverk Fascisten (Il Conformista) ifrån 1970, i ett restaurerat skick  En av de vackraste och samtidigt grymmaste filmer som någonsin har spelats in.

Den svenska titeln är något missvisande, originaltitelns anspelning på anpassning efter normen är filmens genomgående tema. Baserad på Alberto Moravias mycket läsvärda roman (med den vassare svenska titeln Anpasslingen), berättar Bertolucci om en fascistisk säkerhetsagent med förtryckta homosexuella böjelser. Han skickas till Paris för mörda sin gamla professor det blir ett uppdrag som kommer att förändra hans liv, och samtidigt ställa stora frågor om identitet och lojalitet.

Den här otäcka historien skildras genom ett fantastiskt kristallklart foto, och en närmast mytiskt lockande scenografi som gör det sena 30-talet levande. Fascisten kan vara den perfekt genomförda filmen.Fascisten har även ett fint soundtrack signerat den franska mästaren Georges Delrue: Georges Delerue – O.S.T. Il conformista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar