söndag 29 juni 2014

Bobby Womack R.I.P.

Igår somnade Bobby Womack in sjuttio år gammal. Denna legendariska soulman hade fler liv än de flesta, och en förmåga att alltid vara där det hände. Hans sista år blev trots att han plågades av alzheimers ett triumftåg med den framgångsrika comebackskivan The Bravest Man In Universe, och slutlig kanonisering som en av soulens stora.

Det är dock inte med Bravest Man - skivan som Bobby Womack - novisen ska börja. Istället är det hans kanske största stund The Poet som är den bästa introduktionen till honom, ett annat av hans comebackalbum ifrån 1981 där han visar att han långt ifrån var slut. The Poet uppdaterar fyndigt den klassiska soulen  till 80-talets ljudbild utan några ansatser att vara retro. Soulmusiken kom inte att ha något av sina större decennier, men det visste ingen i början av 80-talet när The Poet gjorde oväntad succé och visade att Bobby Womack var en artist som aldrig gick att räkna bort.

Fotnot: Bobby Womacks bästa album må vara The Poet, men hans främsta låt kommer alltid att vara den monumentala Across 110 Street. En mäktig låt som var ledmotiv till en stenhård snutfilm ifrån 1972, och senare fick evigt liv tack vara att den dök upp i Tarantinos Jackie Brown 1997.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar