måndag 9 februari 2009

En vy från utsidan.

Titeln på den här biografin om historiens mest begåvad fransman är i alla fall väl vald. Omslaget är supercoolt men som läsare kommer man aldrig in på insidan av den mångbottnade man vars musik förenade kitsch med djup (och ständigt strävade efter att vara nyskapande och "up to date"). Fast visst, Serge Gainsbourgs liv är otroligt och en berättelsen om underdogen som överkommer sin blyghet och inte alltför fagra utseende (och var musikaliskt aktiv och framgångsrik enda in i döden). Även om en analfabet skulle skriva en bok om honom skulle det bli trevlig läsning.

Fast Alan Claysons besserwisseriga stil och tendens att gå ifrån ämnet stör mig (vad har Gary Glitter och James Taylor i bok om Serge Gainsbourg att göra). Dessutom är han lite väl gnällig, det är väl bra att man som biograf är kritisk men subjektet är en person som i sin musik i princip aldrig gjorde bort sig. Fast det finns andra biografier om Serge Gainsbourg har jag hört, de är säkert bättre och gör honom nog mer rättvisa!

Fotnot: Bokens titel View from the exterior är en översättning av Vu de l'extérieur. Titeln på en av Serge Gainsbourgs bästa album (och låtar). Ett bortglömt mästerverk som floppade vid releasen 1973 och gör en glad att man inte kan franska (Serge sjunger visst om analsex och pruttar bland annat, men som icke franskkunnig hör man bara ljuvliga melodier).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar