onsdag 30 september 2009

Topp 5 Polanski.

För att uppmuntra Roman Polanski när den stackaren nu sitter fast i häktet i Schweiz har jag gjort en topp fem - lista med hans filmer. Han karriär är kanske ojämn men här är fem filmer av odiskutabel kvalité!

1. Chinatown: Tidlös klassiker om mörkret bakom Kaliforniens sol. Betydligt mer än en modern noir. Ett djup existentiellt psykologiskt drama som även är en av de mest stilsäkra filmer som har gjorts.

2. Hyresgästen: Obehaglig historia med regissören själv i huvudrollen, som en hyresgäst som blir besatt av den tidigare lägenhetsinnehavaren. Djupt originell och ett bra exempel på regissörens känsla för så väl humor och skräck.

3. Rosemarys baby: Den här klassikern är otäck den med. Polanskis tidiga karriär når sin kulmen här med en film som är en av sextiotalets bästa, med en en förhäxande klaustrofobi

4. Döden och flickan: Underskattat kammardrama där torteraren och hans offer möts igen. Totalt oförutsägbar och tar upp frågan om förlåtelse och hämnd på ett bra sätt.

5. The Pianist: Polanski fick en oscar för den här filmen och det var välförtjänt. En av de bästa förintelsefilmer som har gjorts och den är helt oentimentalt

För övrigt går det en Polanski - serie på Cinemateket nu, så passa på att gå och se de av hans filmer som ni inte har sett!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar