söndag 30 maj 2010

Dennis Hopper R.I.P.

Den amerikanska regissören, skådespelaren och fotografen Dennis Hopper har avlidit. Dennis Hopper var sedan slutet av femtiotalet en av Hollywoods mest färgstarka och svårplacerade figurer. En man med en odiskutabel talang som inte alltid kom till sin rätt, lika känd för sitt stökiga privatliv och bitvis hårda festande som för sina filmiska insatser.

Dennis Hopper började som birollsskådis och spelade mot James Dean redan i Jätten. I sluten av sextitiotalet blev han superstjärna som regissören bakom och huvudrollsinnehavare i Easy Rider, en film som för alltid förändrade Hollywood (den var billig och drog in ton med stålar trots att den inte var allt igenom lyckad, samt viktigast av allt: gav Jack Nicholson ett genombrott). Efter att två år senare ha gjort superfloppen The Last Movie fick Dennis Hopper tyvärr inte regissera så mycket mer men han gjorde bland annat den suveräna polis/gäng-filmen Colors 1988 som visade ett Los Angeles där brottsligheten nått bort all kontroll.

Istället är det väl som skådespelare de flesta minns Dennis Hopper, ofta i rätt högljuda skurkroller där han verkligen hittad en nisch, men han var skådespelare av rang som även kunde göra mer nedtonade insatser. Rollen som Tom Ripley i Wim Wenders Den amerikanska vännen från 1977 glömmer man aldrig. Han gör där en mycket högljutt amerikansk och samtidigt melankolisk Ripley på drift i Europa. Scenen där han blottar sin mörka hemlighet är (liksom resten av filmen) en filmhistorisk höjdpunkt.


Sist men inte minst var Dennis Hopper en mästerlig fotograf, hans bilder tagna främst under sextiotalet dokumenterar höjdpunkten av den kalifornska drömmen skildrad i dess subkulturer och unga rebeller. När Dennis Hopper porträtterade något med sin kamera blev det ofta en bekräftelse på hur vacker men samtidigt skör verkligheten kan var, något som även gällde för hans eget minst sagt fascinerande liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar