söndag 2 maj 2010

Långt ifrån hem.

Jag har tjatat en del om den "bortglömda" amerikanska författaren Walter Tevis här på bloggen tidigare och det kommer jag att fortsätta med. Han skrev mestadels helt otroliga böcker och att han under ca femton år var helt overksam som författare för att sedan göra comeback och komma ut med fem böcker under de fyra åren före sina död i cancer gör hans författarskap ännu mer intressant.

Far from home är en novellsamling ifrån 1981 som samlar Walter Tevis korta historier ifrån 50-talet till tidigt 80-tal. Får ni tag på den här boken, läs! Den finns inte längre i tryck och är svår att hitta på antikvariat (jag fick tag på den via fjärrlån).

Flera av berättelserna som samlas här väger att lämna mina tankar. Det är extremt intellektuell science fiction, eller kanske spekulativ fiction, den beskrivning som användes i bokens marknadsföring. Belöningen väntar oftast först i de sista meningarna när historiens hela upplägg rullas upp, det rör sig om små mästerstycken skrivna med den exakthet som är Walter Tevis signum. Oftast berörs döden och evigheten i novellerna, något som gör Far from home till oroande men väldigt givande läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar