onsdag 4 augusti 2010

White Material.

Den franska regissören Claire Denis har sedan länge varit en favorit för de riktigt exklusiva cineasterna, men inte ens en handfull av hennes filmer har fått svensk distribution. Nu har i alla fall hennes senaste film White Material letat sig upp på svenska biografer och det är bara att applådera. Claire Denis är en ny bekantskap för mig och jag känner redan att jag måste ser mer.

I ett icke namngivet afrikanskt land vid en oklar tidpunkt klamrar sig en fransk kvinna fast vid sitt kaffeplantage trots att situationen är livsfarlig för alla vita personer. White Material skildrar dels stämningar i så kallade sönderfallande stater men ställer kanske framförallt provocerande frågor om de vita kolonisatörernas ättlingar. Vad ska de göra, fly eller stanna kvar, och vad händer om inte har någonstans att åka?

I White Material behandlas denna problematik med en bakgrund av ett solkigt, dammigt och slitet Afrika. En plats där det roliga sedan länge är passerat. Regissören skriver ingen på näsan med handlingen vilket säkert kan förvilla men även ger en gåtfullhet som är filmens största tillgång.

Notis: Med start i mitten av augusti har Cinemateket i Stockholm en Claire Denis - retrospektiv: http://www.sfi.se/sv/Cinemateket/Stad/Stockholm/Aktuella-serier/?title=Claire+Denis. Misstänker att flera filmerna som kommer att visas är riktigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar