söndag 28 oktober 2012

Skog & träd.


Taken By Trees – Other Worlds

Höstens album står de båda skog/träd-banden Taken By Trees & Woods för. Vad Victoria Bergsmans en-mansorkester, och skäggtomtarna i Woods har gemensamt, är väl att de gör drömskt modern popmusik som trotsar kategoriseringar. Taken By Trees nya album kan vara 10-talets bästa svenska skiva hittills  det finns ett sug i det hawaianska-soundet som är hypnotiskt. Hyperproduktiva Woods fortsätter på det nya albumet att göra det svåra enkelt. Modern crazy-folk indie är ofta stentrist (tänk Grizzly Bear). Det gäller inte för Woods.

Woods – Bend Beyond.

lördag 27 oktober 2012

Veckans Film: Martin (1976).


En film som bär samma namn som mig själv, är svår att inte älska. Skräckmästaren George A Romeros besynnerliga vampyrfilm Martin var nog före sin tid, i mitten av 70-talet var skräckfilm inget mer än baktalad genrefilm. Om Martin hade släppts idag hade den säkert blivit en global indie-succé, för historien om en udda tonårspojke som visar en märklig likhet med vampyrer, är djupt originell  Titelfiguren saknar höggtänder, dricker inte blod, och tål solen. Sina offer dödar han med hjälp av rakblad, i en slags hemmasnickrad vampyrvariant. Å andra sidan har han ett skriande behov av ge sig ut på jakt, möjligtvis kopplad till en uppdämd sexuell frustration.

Martin är socialrealistisk skräck som är inspelad i genuint nedgångna Mellanvästernmiljöer. Det är 1976, men det kunde lika gärna ha varit idag, samma andliga fattigdom nu som då. Frågan är om regissören egentligen vill berätta om något annat än eventuella vampyrer.

Martin får ni försöka hitta på import-DVD.   

fredag 26 oktober 2012

Album som du inte visste att du behövde höra: Back For More (1980).


Al Johnson är väl knappt en fotnot i soul-historien. Inte ens en handfull album, och några singlar är hans output. Å andra sidan ligger han bakom vad som kan var 70-talets sista stora soul-album (släppt 1980). Back For More är ett häpnadsväckande fullgånget album, ifrån en person som knappt haft en karriär att tala om. Slickad och keyboard-driven pop-soul med en härligt tillbakalutad känsla,och inte mist fantastiskt själfull sång ifrån Al Johnson. Synd att så få brydde sig om det här fina albumet 1980, Al Johnson hade uppenbarligen en himla massa talang att bränna.

Lyssna på Back For More här: Al Johnson – Back For More.

torsdag 25 oktober 2012

Snönubben?



Ugha, ugha, ugha. Det har snöat ikväll, och ingenting påskyndar väl novemberdepressionen mer än ett riktigt otäckt blött snöfall. Å andra sidan ger snö en bra ursäkt för att stanna inne och dricka sprit. Varför inte börja tulla lite (med måtta) på julnubben redan nu?

Min favorit är Snönubben som finns i Systembolagets beställningssortiment (och förhoppningsvis i butik kring jul). Den smakar utmärkt  men det är flaskan, utformad som en snögubbe, som är grejen. När spriten är urdrucken har du ett fantastiskt prydnadsföremål av liva upp ditt hem med.


onsdag 24 oktober 2012

OBS ni måste lyssna på OBS.

En kvarts kunskap varje dag, även den mest stressade samtidsmänniskan, borde kunna avvara femton minuter av sin dagliga tid för radioprogrammet OBS. Där ett ämne för dagen som gäller, där förvånansvärt mycket lyckas behandlas under den korta sändningstiden. Det unika med med OBS är bredden, det senaste veckorna har allt ifrån ateism till kontrafaktisk litteratur varit på tapeten, public service när den är som allra bäst. Du har alltid lärt dig något nytt efter att ha lyssnat på OBS.

OBS sänds på P1 varje vardag kl. 13.45, men om man inte kan lyssna då, går det att höra programmet via webben vilken tid som helst:  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=503.

tisdag 23 oktober 2012

Trettio-års jubileum för The Nightfly.

I dagarna är det trettio år sedan Donald Fagens första solo-album The Nightfly släpptes. Ett legendariskt album ifrån 1982, som inte bara har fortsatt att sälja under trettio år, och blivit ett mindre bransch fenomen, utan dessutom sägs vara det ultimata albumet för att testa ljudkvaliten på din stereoanlägning.

Donald Fagen – The Nightfly kan väl beskrivas som ett mer avskalat Steeky Dan-album. Det är fortfarande jakten på den totala studio-perfektionen som gäller på Donald Fagens debut i eget namn. Rent textmässigt återknyter Fagens teman till hans tidiga tonår under sextiotalets början. På The Nightfly ikläder han sig rollen nattradio-diskjockeyn "Lester The Nightfly", som sitter i en radio-studio och spinner jazz-wax för en tidigare älskling som inte lyssnar. Det kanske framstår som pretentiöst, men konceptet fungerar. Det är svårt att misslyckas när man har sådant här mästerligt låtmaterial till sitt förfogande.

måndag 22 oktober 2012

Höstens musikhändelse - ett nytt solo-album ifrån Donald Fagen.


För ett fanatiskt Steely Dan-fan som mig, är det här höstens musikhändelse. Steely Dan-mannen/mistantropen Donald Fagen har släppt ett nytt solo-album. Det hör inte till vanligheterna direkt. Han har släppt en solo-skiva per årtionde sedan 80-talet, hafsverk är inte Donald Fagens bag om man säger så.

Donald Fagen – Sunken Condos är som förväntat hårt svängande, välproducerad jazzig pop, med de smart humoristiskt subversiva texter som bara Donald Fagen kan författa. Precis som på allt Donald Fagen har släppt (med eller utan Steely Dan) på den här sidan år 2000, är soundet på Sunken Condos mer organiskt och avslappnat, än på de klassiska Steely Dan-albumen. Vill man ha en karbonkopia av Steelys Dans klassiska studiosound, får man leta någon annanstans, Donald Fagen ägnar sig inte åt nostalgi i skivstudion. På Sunken Condos funkar surgubben Donald Fagen loss utan att tänka på tidigare stordåd, det låter helt underbart.

söndag 21 oktober 2012

George McGovern R.I.P.


George McGovern, troligtvis den bästa president som USA aldrig fick, har avlidit nittio år gammal.  George McGovern som paradoxalt nog var en vänsterliberal senator ifrån den konservative delstaten South Dakota, är mest ihågkommen för sin förödande förlust mot Richad Nixon i det amerikanska presidentvalet 1972. George McGovern hade mycket oväntat gått segrande ur den demokratiska nomineringsstriden med ett motstånd mot Vietnam-kriget, och en för amerikanska mått progressiv fördelningspolitik på agendan.

Även om han väckte stor entusiasm bland Nixon-motståndarna, kollapsade hans presidentkampanj, efter att han visat bristande karaktär i ett debacle kring hans vicepresident - kandidat (Thomas Eagleton, som fick bytas ut efter att de kommit fram att han fått elektrochock-terapi). George McGoverns politiska karriär hämtade sig aldrig ifrån vad som har gått till historien som Eagleton-affären (även om han förlorade sin senatplats först 1980 i bakvattnet av Reagans stor seger).

I den amerikanska politiska historien är George McGovern en intressant fotnot, och ett tragisk exempel på hur landets reformvänliga krafter nästan aldrig lyckas nå ända fram. Vad som hade hänt om denna stora man hade vunnit 1972, ger däremot uppslag för intressanta kontrafaktiska tankegångar. Hade USA varit ett annat slags land idag om George McGovern hade blivit president?

En intressant artikel ifrån 2005 om George McGovern hittar ni här: http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A27100-2005Feb15?language=printer.

lördag 20 oktober 2012

Ta chansen att se Stockholms hemliga underjord på söndag.


I morgon söndag 21 oktober, är det dags för Dagens Nyheters årliga tema-dag Stockholm Under Jord. En mängd platser där allmänheten i vanliga fall inte har tillträde visas, med det gemensamt att de ligger under markytan. Programmet är digert, speciellt skyddsrummet under Universitets T-banastation verkar intressant.

Läs mer här: http://www.dnkort.se/sv/artiklar/dnsthlm-under-jord.html.

fredag 19 oktober 2012

Giorgio Moroder is back?


Är den genialiska disco-producenten med den grymma mustaschen tillbaka? Det ryktas om att Giorgio Moroder, som inte direkt har varit på toppen av sin kreativitet under 00-talet, ska göra comeback. Han har självt nämnt eventuella samarbeten med Daft Punk (verkar troligt), och Rhianna (mer osäkert, men det vore grymt). Hans framtidsplaner pekar om något på att Moroder inte är intresserad av något disco-nostalgi, vilket känns skönt, och den eventuellt nya musiken blir säkert bra hur den än låter, det brukar bli strålande resultat när Giorgio Moroder går in i studion.

Giorgio Moroder har även skapat sig en profil på SoundCloud, där han lagt upp en hel del udda mixar och annat godis. Lyssna här: http://soundcloud.com/giorgiomoroder/, och här: http://soundcloud.com/giorgiomoroder2.

torsdag 18 oktober 2012

Fascisten/Il Conformista - en av världens bästa filmer har släppts på svensk DVD.

En av filmhistoriens bästa filmer, har precis släppts på svensk DVD av eminenta återutgivningsbolaget Studio S. Det rör sig om Bernardo Bertoluccis mästerverk Fascisten (Il Conformista) ifrån 1970, i ett restaurerat skick  En av de vackraste och samtidigt grymmaste filmer som någonsin har spelats in.

Den svenska titeln är något missvisande, originaltitelns anspelning på anpassning efter normen är filmens genomgående tema. Baserad på Alberto Moravias mycket läsvärda roman (med den vassare svenska titeln Anpasslingen), berättar Bertolucci om en fascistisk säkerhetsagent med förtryckta homosexuella böjelser. Han skickas till Paris för mörda sin gamla professor det blir ett uppdrag som kommer att förändra hans liv, och samtidigt ställa stora frågor om identitet och lojalitet.

Den här otäcka historien skildras genom ett fantastiskt kristallklart foto, och en närmast mytiskt lockande scenografi som gör det sena 30-talet levande. Fascisten kan vara den perfekt genomförda filmen.



Fascisten har även ett fint soundtrack signerat den franska mästaren Georges Delrue: Georges Delerue – O.S.T. Il conformista.

onsdag 17 oktober 2012

Veckans Film: The New York Ripper (1982).


Jag vet inte om The New York Ripper kan klassas som en äkta Giallo. Möjligtvis är Lucio Fulci ökända film ifrån 1982, för skitig för att leva upp till Giallo-genrens mer glassiga kriterier. Vad däremot The New York Ripper bjuder på är äkta skräck. Det här är en av de obehagligaste filmer som någonsin har gjorts. Det är inte de brutala kvinnomorden som skrämmer mest med filmens moderna uppskärare, utan den "Kalle Anka"-röst som han använder sig av för att gäcka polisen via telefon, rent och skärt obehag.

The New York Ripper censurerades och förbjöds i många länder (däribland Sverige, där filmen blev ett slagträd i debatten om video-våldet). Njuta Films har dock gett ut det oklippta filmen på DVD i sin Giallo-serie, och filmen går även att se gratis (och förhoppningsvis oklippt) på YouTube. Känsliga tittare varnas.

tisdag 16 oktober 2012

Album som du inte visste att du behövde höra: Gli Occhi Freddi Della Paura (1971).


Gli Occhi Freddi Della Paura/The Cold Eyes Of Fear är inte världens bästa film direkt. Den här pratiga Giallon ifrån 1971 har en del hårresande scener på slutet, men vars enda förtjänster är en snygg inledning med panorama-bilåkning i London, och Ennio Morricones mästerliga filmmusik.

Under de här åren komponerande Ennio Morricone soundtracks "en masse", och det är förbluffande hur han kunde hålla en sådan hög kvalitet och variation. Ennio Morricone – Gli occhi freddi della paura är ett av hans mer obehagliga soundtracks, fylld av dissonanta nästan störande ljud, och väldigt lite av de klassiskt svepande Morricone -melodierna. Under de här åren låg Ennio Morricone ofta nära avantgardet i sitt komponerande, vilket tydligt satte sin prägel på filmmusiken till Gli Occhi Freddi Della Paura.

Gli Occhi Freddi Della Paura/The Cold Eyes Of Fear finns på svensk DVD, genom Njuta Films lite oregelbundna Giallo-utgivning: http://www.njutafilms.com/film/giallo/. Ingen film jag rekommenderar, men en del andra av deras Giallos är värda en titt.

söndag 14 oktober 2012

Pulitzer Price - vinnare i svensk översättning.


De senast två årens Pulitzer Price-vinnare i fiction-klassen, har i år getts ut i svensk översättning. Paul Hardings imponerande debut Tiden (Tinkers) vann 2010, och kan inte beskrivas som något annat än ett mästerstycke, och en modern klassiker (jag har tidigare skrivit om den boken här: http://thelastdetails.blogspot.se/2011/03/tinkers.html).

Jennifer Egans fragmentiska Huliganerna Kommer På Besök (A Visit From The Goon Squad) vann förra året, och är även den ett storartat (och väldigt underhållande) romanbygge. Med musikindustrin som fond, får vi följa fragment av olika karaktärers öden. Handlingen hoppar fram och tillbaka i tiden, men det är ingenting som stör läsupplevelsen.



fredag 12 oktober 2012

Det är fredagskväll!

Finns det en mer ledsen låt om veckans höjdpunkt, nämligen fredagskvällen, än Friday Night ifrån 1966. The O'Jays minst sagt fenomenalt själfulla version av den här Randy Newman-kompositionen, visar att den här trion kunde uträtta stordåd, redan innan Gamble/Huff gjorde dem till ett av Philadelphia - soulens slagskepp under 70-talet. Och har Kaliforniens största missantrop komponerat en mer fulländad sång? (man förstår att Randy Newman inte valde att spela in Friday Night själv, efter att ha hört The O'Jays kanske främsta insats någonsin).

torsdag 11 oktober 2012

En blogg om skägg.


Inte ens under de tidsperioder då ansiktsbehåring var kutym, har väl skägg varit lika hett som nu? Skägg-manin har spritt sig ifrån ängsliga hipsters till gemene man (inklusive mig själv). Idag är det snarare sällsynt att du träffar på en man under fyrtio som inte har skägg.

Med ett skägg följer även ett stort ansvar, ett skägg behöver trimmas, underhållas, och inte minst motsvara din personlighet. Förhoppningsvis innebär även skägg-trenden ett mer ansvarsfullt, och moget agerande bland unga män. Vad passar då bättre än den underbara bloggen Skäggbloggen: http://skaggbloggen.se/. Skägg-inspiration, skägg-tips, och skägg-kuriosa i överflöd. Det räddar vilken tråkig höstkväll som helst.

onsdag 10 oktober 2012

Och Nobelpriset i litteratur går till?


I morgon torsdag tillkännages vem som får 2012 års nobelpris i litteratur. Min favorit är den amerikanska författaren Don DeLillo. Han är knepig, men bra, kräver full koncentration av läsaren, och har ett språk att döda för. Kanske är han vår tids främsta författare? - han fångar nutidens kontraster som ingen annan.

Don DeLillo har tillskillnad ifrån många andra stora amerikanska författare, blivit rikligt översatt till svenska (kanske beroende på hans kulturella kapital, och det faktum att han är en finsmakarfavorit). Hans senaste bok, novellsamlingen Ängeln Esmeralda, har redan kommit i svensk översättning  Fast Don DeLillo bör helst läsas på originalspråk. Vissa språkliga nyanser försvinner alltid i översättningen.


måndag 8 oktober 2012

Årets Frimärken?

Livet är för kort för att samla på frimärken, men det hindrar inte den oerhörda beundran som jag känner inför duktiga frimärks-formgivare/konstnärer. För visst är det små konstverk som allt som oftast pryder brev över hela världen (spana framförallt in frimärken ifrån Japan). Årets snyggaste svenska frimärken är utan tvekan, de fyra som finns i frimärks-serien "Typsnitt". Speciellt frimärket i mitten är så konsekvent genomfört, att man vill förstora upp det, och spika fast det på väggen.

söndag 7 oktober 2012

Sveriges snyggaste bokförlags-logga?

Sveriges snyggaste bokförlags-logga måste tillhöra Tukan Förlag. Jag formligen älskar den jazziga fågeln som pryder förlagets logotyp. Läs mer om Tukan Förlag (som främst ger ut böcker för barn) här: http://www.tukanforlag.se/.

lördag 6 oktober 2012

Rönnells - nu som mugg!


För en billig penning kan du nu höja ditt kulturella kapital avsevärt. Antikvariatet Rönnells i Stockholm har börjat sälja en mugg med sin logga på. Fyrtio spänn kostar den här kanske inte helt funktionella muggen, som bäst passar som kvasi-intellektuell statusmarkör. Rönnells är så mycket mer än bara ett antikvariat (spana in antikvariatets blogg: http://ronnells.blogspot.se/), och därför är du väldigt "speciell"om du dricker kaffe ur en Rönnells-mugg.

fredag 5 oktober 2012

Album som du inte visste att du behövde höra: Le Départ (1967).



Jerzy Skolimowskis film Le Départ (Starten) ifrån 1967, är som bäst en inspirerad bagatell (och som sämst jobbigt cineastiska sextiotalsinfall). Filmens behållning är snarare Kryzstofs Komedas både vilda och lyriskt vackra filmmusik, som nästan konstant pumpas ut under filmens gång. Kanske inte helt effektivt rent filmiskt, men musiken fungerar desto bättre hemma vid stereon. Två år efter det här fina soundtracket, där det polska jazz-underbarnet Komeda gästas av famösa figurer som Don Cherry och Gato Barbieri, hade Krysztof Komeda dött till följd av en olyckshändelse. En tragedi som blir extra tydlig när man lyssnar på hans pigga filmmusik.

Lyssna på filmmusiken till Le Départ här: Krzysztof Komeda – Le DépartLe Départ paras där ihop med Bariera, ett annat superb Komeda - soundtrack.


torsdag 4 oktober 2012

Jerzy Skolimowski-retrospektiv på Cinemateket.

I morgon inleds en fyra filmer lång Jerzy Skolimowski-retrospektiv på Cinemateket: http://www.sfi.se/sv/Cinemateket/Stad/Stockholm/Aktuella-serier/?title=Jerzy+Skolimowski. Den här polska regissören med en märklig internationell karriär, är inte så känd utför cineast - kretsar, men hans filmer ska vara väldigt bra (har inte sett någon av hans filmer ännu). Passa på att ta chansen att se de här svårtillgängliga filmerna om ni kan.

onsdag 3 oktober 2012

Dags för Stockholms Affordable Art Fair.


Fram till på söndag pågår Affordable Art Fair vid Frihamnen i Stockholm (som bonus får du lite gratis hamn-sightsing under den relativt långa promenaden ifrån busshållplatsen till mässhallen). Tanken bakom den här mässan är att vanligt folk ska kunna köpa konst för summor som inte ruinerar dig. Det stämmer kanske om du tillhör huvudstadens övre medelklass, som redan har för mycket i lön. Vanliga knegare lär få det betydligt svettigare när de ska punga upp 20 000 - 40 000 för de dyraste konstverken. Rent generellt gäller
regeln ju finare konst, ju högre pris. Några fynd fanns förstås, och det är väl värt en tripp till Frihamnen. bara för att få titta på all konst av varierande kvalitet.

Läs mer om mässan här: http://affordableartfair.com/stockholm/.

tisdag 2 oktober 2012

The home of Bidzina Ivanishvili.






Georgiens nya starka man Bidzina Ivanishvili har väl ännu inte visat sig vara fågel eller fisk, efter sitt partis seger i landets parlamentsval. En sak är i alla fall säker, biljonären Bidzina Ivanishvili vet hur man ska vara excentrisk med stil. Den här futuristiska boningen utanför Tiblisi är utan tvekan så långt ifrån grå öststats - arkitektur som det går att komma.

måndag 1 oktober 2012

Veckans Film: October Sky (1999).


Nu har det blivit oktober, och vad passar då bättre än att tipsa om filmen October Sky ifrån 1999. Det här är en sentimental favorit, om en begåvad pojke i en amerikansk gruvhålla i slutet av 50-talet. Sputnik-uppskjutningen får honom att drömma om rymden, men omgivningarna/omständigheterna vill ha ner honom i gruvan. Inte ett öga är torrt när man ser den här väldigt amerikanska filmen, som är rejält jänkar-mässig på ett bra sätt. Dessutom finns Chris Cooper med i rolllistan, som så ofta en garant för kvalitet.

October Sky finns på DVD.