onsdag 25 mars 2009

Factory girl.

Det var en del snack om den här filmen från 2007 med Sienna Miller som 60 - talets "it-girl" Edie Sedgwick (musa till Andy Warhol och för en kort tid Bob Dylan). Factory girl släpptes dock direkt på DVD i Sverige och frågan är om inte Sienna Millers karriär dog med den här filmen. Problemet är att Sedgwick inte var världens mest intressanta person. Hon hängde med kända personer men de räcker inte för att göra henne intressant, speciellt då filmen lider av ett ständigt poserande.

Annars är Factory girl ambitiöst upplagd och tjusigt filmad i bästa retrostil från 60 - talet. Effekten blir att det känns som att bläddra i gamla nummer av Life, men efter halva filmen tappar man intresset. Det blir för mycket yta över innehåll. Det hjälps inte av att det spårar ur i ett triangeldrama mellan Sedgwick, Warhol och Dylan, fullt av antydningar som kan vara baserade på rykten.

Guy Pearce gör dock ett känsligt och fint porträtt av en ung Andy Warhol, som ännu inte blivit en ikon. Den mycket speciella person som Warhol var fångar han på pricken, liksom det utanförskap Warhol alltid bar på. Han iakttog världen omkring sig men deltog aldrig fullt ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar