tisdag 31 maj 2011

100 album du inte visste att du behövde höra #32 The Age Of Understatement (2008).


Arctic Monkeys är snart aktuella med ett nytt album, även om jag ser fram emot det skivsläppet, är det ett nytt album med de arktiska apornas kreativa motor Alex Turners sidoprojekt The Last Shadow Puppets som världen verkligen behöver. Den här duon som Alex Turner pysslade med 2008 tillsammans med en viss Miles Kane (ifrån gruppen Violent Flames) är alldeles för bra för att stanna vid en engångsföreteelse.

Det resulterande albumet The Age Of Understatement är en fantastiskt bombastisk hyllning till vad som då var sextiotalets mest ocoola musikgenre, den storslaget orkestrerade popen. Nu är det kanske den musikstilen som har åldrats allra bäst och The Last Shadow PuppetsThe Age Of The Understatement är lång ifrån någon pastisch. Snarare rör det sig om en vidareutveckling av konceptet, där arrangemangen, körerna och stråkarna nästan är ännu maffigare än de var då. Visst hör man Scott Walker, Roy Orbison, Phil Spector och andra givna referensramar i den här majestätiska mixen, men The Last Shadow Puppets har något eget, främst i låtmaterialet som är oerhört raffinerat utan några ansatser till trött nostalgi.

Snarare låter det som om Alex Turner här tar sitt låtskrivande till en helt ny nivå där valpigheten ifrån Arctic Monkeys är borta. Det är vuxnare och mer sofistikerat, fast själva känslan och de grundläggande stildragen är kvar hos vad som idag nog är Storbritanniens vassaste låtsmed.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar