Terrence Malick är en regissör som verkligen inte skämmer bort oss cineaster med filmer. Fem stycken har det blivit sedan 1973. Den uppmärksamhet som nu tillfaller The Tree Of Life gör förhoppningsvis att flera upptäcker den kvartett filmer han har gjort innan.
Efter att ha börjat i filmbranschen som manusförfattare fick Terrence Malick ett direkt genombrott med sin numera klassiska debut Det Grymma Landet (Badlands). En drömsk och bitterljuv femtiotalsskildring om ett ungt par på flykt undan rättvisan. För en tid lyckas de skapa sin egna förtrollande värld innan verkligheten hinner ikapp. Ett tema som går igen i nästan alla av Malicks filmer.
Days Of Heaven (Himmelska Dagar) från 1978 förblir en av de bästa filmer som någonsin har gjorts. Det är en av flera ambitiösa filmer som avslutade New Hollywood-epoken, och regissörens perfektionism under den krävande inspelningen är legendarisk. Själva storyn är en till ytan simpel med ett triangeldrama på landsbygden i början av 1900-talet. En premiss som används av Terrence Malick för att skapa en lyriskt vacker film om en tidsepok som krossades av moderniteten.
Sedan dröjde det enda till 1998 innan Den Tunna Röda Linjen blev klar. Jag har inte sett Terrence Malicks omsusade comeback-film sedan dess premiär, men minns den som väldigt bra.
Det var däremot ingen som brydde sig om A New World som släpptes utan fanfarer 2005. En flopp som är betydligt bättre än sitt rykte. Pocahontas-myten återberättas med historiskt autenticitet och återigen får vi se hur en idyllisk värld krossas. I det här fallet indianernas av de vita kolonisatörerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar