fredag 23 april 2010

Det vita giftet!

Det finns inget värre än framstressade böcker! Det liksom märks att författarna var tvungna att slarva med språket vilket förtar läsupplevelsen. Med två andra kokainböcker på gång är det inte konstigt att Lasse Wierup och Erik De La Regueras Kokain - drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman var tvungen att komma ut så snabbt som möjligt. I boken skildras hur kokainmaffian håller på att ta över vissa länder i Latinamerika med förödelse och sönderfall som följd, samtidigt som den i Sverige alltmer blir en naturligt och öppen del av festlivet. Tyvärr hänger bokens båda delar inte ihop och det växelvisa berättandet fungerar inte.

Erik De La Regueras berättelser ifrån Mexico och Colombia är skakande och oroande. Kontinentens påstått ljusa framtid känns väldigt oroande. Som alltid är det de svagaste i samhället som får betala priset när staten sviker. Det blir väldigt tydligt att det är västväldens kokainkonsumtion och ineffektiva "war on drugs" som ligger bakom kokainligornas destruktiva inflytande.

Däremot är Wierups svenska avsnitt bitvis oläsbara. Det blir rörigt och osammanhängande samt inte minst tjatigt. Vi vet att många kändisar tar kokain och att det är den "hippa" medelklassens favorit stimultania. Något nytt bjuds det knappast på och jag skulle gärna se mer avslöjanden om langarna. Lasse Wierup har nog aldrig varit en speciellt vass stilist men här är han ofta även en rätt dålig journalist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar