torsdag 8 april 2010

Hemligheten med Widescreenfotot!

Argentinska Hemligheten i deras ögon fick för några veckor sedan en Oscar för bästa utländska film. Kul för filmmakarna men det var synnerligen ovälförtjänt och en trist nedvärdering av en priskategori som brukar hålla hög standard och belöna konstnärligt betydande filmer. Kanske var Oscarsjuryn imponerad av det storslagna bredbildsfotot, det är jag med men hur många snygga kameraåkningar över resturanger och fik i Buenos Aires kan inte dölja att det här är en välgjord men som bäst habil thrillerhistoria om ett gåtfullt mord med rötter i 70-talet.

Det finns förmindlande omständigheter som en rolig sidekick till huvudpersonen, bra "icke" kitschig 70-tals-scenografi (lamporna är helt underbara), en intressant fond med den argentinska miltärdiktaturen och en bra twist på slutet. Dessvärre har filmen även ett ofta mördande segt tempo och en riktigt torr kärlekshistoria. Det är ofta förödande ospänande även om filmen blixtrar till ibland.

Men den här filmen har i alla fall en scen som är mästerlig. När "kärleksparet som inte får varandra" åker hiss tillsammans med en av diktaturens hantlangare får man som åskådare en kort lektion i politiskt förtryck och den vanliga människans ofta lamslagande maktlöshet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar