lördag 10 april 2010

Min Fiendes Fiende.

Ibland överträffar verkligen verkligheten dikten. Den otäcka men fascinerande historien om den nazistiska krigsförbrytaren Klaus Barbie är ett typexempel på det. I den precis på DVD-släppta dokumentären My Enemy's Enemy berättas effektivt om den skrämmande Klaus Barbie som borde ha dömts för sina brott efter kriget men istället snart kom att samarbete med västmakterna för att hans expertis i tortyr och kontrarevolutionär verksamhet ansgås behövas i kampen mot kommunismen. Blandannat var han med och startade upp de ökända "stay behind"-arméerna, neofacistiska organisationer som skulle destabilisera Europa för årtionden framåt.

Efter några år tvingades dock Barbie att lämna Europa för Bolivia där han under ett taget namn blev en respektabel medborgare i den tyska immigrantkolonin. Han blev i Sydamerika en aktad affärsman och medhjälpare till Bolivias hårda militärdiktatur i subverisv torterarverksamhet. Till och med när han avslöjades som Klaus Barbie kunde han fortsätta att leva som vanligt och deltog i en militärkupp i början på 80-talet med ett underliggande mål att skapa en nazistisk stat i Sydamerika.

Vissa av påståendena i den här filmen kan tyckas som helt otroliga men det mesta är nog tyvärr sant. Det känns som en Frederic Forsythe-roman fast på riktigt och filmens underliggande tes är att Klaus Barbie skyddades av USA för att de behövde honom. I kampen mot kommunismen var alla som var behjälpliga behövda, även gamla nazister som Klaus Barbie vilket ger den här filmen ett välbehövt drag av indignation mitt i alla bisarra anekdoter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar